Artnit

Nedelja, 29 Oktobar 2017 11:58

Opuntia microdasys - zečje uši Istaknut

Opuntia microdasys je vrsta kaktusa iz roda Opuntia, u narodu poznatih po imenu kaktusi žabice. Često se gaji kao sobna biljka, a zbog svog vizuelnog izgleda poznata je po imenima, zečje uši, kaktus zeka, beba Opuntia, anđeoska krila i tufnasti kaktus. Njeni jastučići mogu da izgledaju kao uši zeca, a glohidi kao krzno, i otuda i njegovo najčešće ime zečje uši. Postoji jako puno formi ovog kaktusa koje se razlikuju po boji dlačica i obliku članaka.

Ime roda Opuntia potiče od grčke reči koju je Plinije koristio za raznovrsne biljke koja su rasle u regionu Opusa u Grčkoj. Ime vrste microdasys potiče od grčke reči mikros, što znači mali i dasus, što znači dlakavi.

Opuntia microdasys potiče iz Meksika. Ona formira gust grm obično visok 40 do 60 cm, a u prirodnom staništu i do 1,5 m. Pojedini segmenti ovalnog oblika nalik na jastučiće čine njeno telo ovalnog oblika i od njih se formiraju dodatni segmenti. Ovi novi segmenti, nalik na uši zeca uvek rastu u parovima. Najnoviji segmenti su u crvenoj boji, a kako sazrevaju postaju tamnozelene boje.

Za razliku od ostalih vrsta kaktusa Opuntia microdasys nema prave igle, ali umesto toga ima brojne žute, bele ili crvenkaste glohide (iglice sitne poput dlačica) dužine 2 do 3 mm, koje se sakupljene u gustim klasterima. Ovi glihidi su bodljikavi, tanji od najfinijih ljudskih dlaka i lako se zabodu u kožu.

Opuntia microdasys cveta od proleća do početka leta. Cvet je nalik na pupoljak i može da varira od žute do narandžaste boje. Ovaj cvet često je jedva vidljiv na biljkama u saksijama, ali se pojavljuje u obilju na biljkama na otvorenom tlu. Plod je okrugao od ljubičaste do crvene boje.

 

Pročitano 5550 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Opuntia microdasys - zečje uši