Artnit

Ponedeljak, 16 Oktobar 2017 11:21

Juka gloriosa - juka veličanstvena Istaknut

Zimzeleni grm Yucca gloriosa, poznata po imenima veličanstvena juka, ljiljan palma, sjajna zvezda, španski bajonet je vrsta juke koja se i u kontinentalnim krajevima gaji kao baštenska biljka u vrtu, jer može da opstane i zimi. Lepo izgleda posađena u velikoj saksiji ili u kamenjaru kao soliterna biljka.

Yucca gloriosa pripada rodu Yucca, iz porodice agava. Ime vrste gloriosa potiče od latinske reči, što znači veličanstven. Potiče iz jugoistočne Severne Amerike. U prirodnom staništu raste na peščanim dinama i na rubovima plaža blizu morske obale.

Juka gloriosa ima kratko stablo, koje se ponekad grana u gornjem delu. U kontinentalnim predelima može da poraste u visinu do 2 m, a u toplijim i do 5 m. Sa vrha stabla izbijaju tamnozeleni, blago uvijeni listovi i na njemu se ponekad formira kratka mrka bodlja. Listovi su uski, dugi i do 70 cm, spiralno raspoređeni, grubi, a sa naličja glatki. Starije biljke se pri vrhu uglavnom granaju formirajući više rozeta listova.

Struganjem i ispiranjem listova juke gloriose mogu se dobiti vlakna od kojih se prave razne tkanine, konopci, korpe i prostirači.

Ako su uslovi adekvatni juka gloriosa cveta od juna do septembra. Iz sredine lisne rozete izbija cvetno stablo visine do 1,5 m na kome se javljaju beli zvonasti, cvetovi grupisani u piramidalnu cvast. Plod sadrži crne semenke.

 

Pročitano 4840 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Oktobar 2020 10:34

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Juka gloriosa - juka veličanstvena