Artnit

Petak, 22 Septembar 2017 11:40

Ophiopogon planiscapus Nigrescens - crna trava Istaknut

Ophiopogon planiscapus je mala zimzelena višegodišnja biljka nalik na travu, čiji listovi zavisno od kultivara mogu da budu od grimizno-zelene do purpurno-crne boje. Najpoznatiji kultivar je Ophiopogon planiscapus Nigrescens koji je zbog tamnih ljubičastih travnatih listova koji na jakom suncu izgledaju kao da su crne boje poznat po imenu crna trava. Gaji se u kamenjaru, kao pokrivač tla u vrtu između drugih višegodišnjih biljaka i visokih grmova i koristi se kao dodatak u raznim cvetnim aranžmanima u velikim vazama.

Ophiopogon planiscapus pripada rodu Ophiopogon i porodici špargli (Asparagaceae). Potiče iz Japana, gde raste u šumskim predelima.

Crna trava raste iz kratkih rizoma. Može da poraste u visinu do 20 cm, a u širinu do 30 cm. Listovi su uski i dugi, a kada niču imaju zelenu boju, ali ubrzo tamne pod uticajem svetlosti.

Crna trava cveta krajem leta i u jesen. Cvetovi na kratkim stabljikama su mali, zvonasti, sakupljeni u metlice i mogu da budu ružičaste, bledoljubičaste ili bele boje. Nakon cvetanja razvijaju se okrugli plodovi biserno-plave boje.

Pročitano 2778 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ophiopogon planiscapus Nigrescens - crna trava