Artnit

Subota, 30 Mart 2013 21:30

Poreklo begonije Istaknut

Begonija je raskošna cvetnica koja se gaji kao baštenska i sobna biljka. Postoji više od 1000 vrsta koje se razlikuju po cvetovima, listovima, visini i obliku. Ona potiče iz tropskog pojasa Južne Amerike, Afrike i Azije.

Francuski monah Charles Plumier, koji je učestvovao u istraživanju lekovitih biljaka u Brazilu, 1690. godine je pronašao begoniju. On je prvi opisao ovu biljku, i nazvao je po svom omiljenom botaničaru Michelu Begonu, guverneru Haitija. Plumier je ubrzo posle otkrića preminuo, tako da dokumentacija o biljci nije objavljena sve do 1800. godine.

Begonija je počela polako da osvaja Evropu. 1821. godine begonije su nađene u zemljištu koje je poslato iz Brazila u botaničku baštu u Berlinu. Zatim, 1856. godine kada su orhideje dopremljene brodom iz Indije u Englesku, među njima je bila i nepoznata biljka sa interesantnim listovima, reks begonija. Kasnije su pronađeni i različiti varijeteti begonije. U Andima je engleski botaničar Richard Pierse otkrio varijetete i neobične boje begonije, žutu, crvenu, narandžastu.

Neke vrste begonija su se vekovima koristile kao hrana. Lišće begonije se kuvalo ili se jelo sirovo. U Indoneziji begonije su se koristele kao sastojak sosa za riblje specijalitete. Kinezi su koristili begonije za pravljenje sira sa surutkom mleka. U Kini, Indoneziji i Brazilu cvetovi begonije su stavljani u salate. Begonije su odličan izvor vitamina C, i korišćene su za prevenciju skorbuta kada agrumi nisu bili dostupni.

Legenda kaže da begonije imaju moć prenošenja poruke upozorenja. Za cvet begonije se vezuje i verovanje da se poklanjanjem upućuje poruka - čuvaj se. S druge strane cvet begonije tipično predstavlja sanjara, nevinu osobu.

Poznat je festival begonija koji se održava svake godine u australijskom gradu Ballarat od 1953. godine.

Pročitano 4507 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 April 2014 10:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Poreklo begonije