Artnit

Utorak, 12 Septembar 2017 10:52

Haemanthus albiflos - slikarska četka Istaknut

Egzotična, lukovičasta biljka Haemanthus albiflos poznata kao slikarska četka zbog izgleda cveta, a zbog izgleda lista i kao slonov jezik i slonovo uvo je najpoznatija od tri zimzelene vrste roda Hemantusa. Gaji se uglavnom kao sobna biljka zbog duge sezone cvetanja i lepih listova i može da bude zanimljiv ukras u svakom kutku doma.

Haemanthus albiflos je zimzelena vrsta iz roda Haemanthus, iz porodice Amaryllidaceae. Naziv roda Haemanthus potiče od grčkih reči haima, što znači krv i anthos što znači cvet, čime se ukazuje na crveni cvet većine vrsta iz ovog roda, a ime vrste potiče od latinskih reči albus, što znači beli i flos što znači cvet.

Haemanthus albiflos potiče iz južne Afrike. Može da poraste u visinu 5 do 30 cm, a u širinu 20 do 30 cm. Obično ima po dva ili četiri debela, mesnata, široka, duguljasta, glatka, a ponekad sjajna lista sa dlačicama na rubu liske ili žućkastim tačkama na gornjoj površini. Oni variraju u boji od svetlo do tamnozelene ili sivo-zelene. Gornja polovina lukovice je obično iznad zemlje i svetlozelene boje.

U svom prirodnom staništu Haemanthus albiflos cveta dugo, od proleća do zime, a kada se gaji kao sobna biljka može da procveta i više puta u bilo koje doba godine. Cvet se sastoji od mnoštva uskih belih cvetića zatvorenih sa nekoliko zelenkasto-belih brakteja i mnoštva žutih prašnika. Ako su cvetovi oprašeni, posle cvetanja nastaju krupne crvene ili svetlonarandžaste bobice sa semenkama.

 

Pročitano 5286 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Haemanthus albiflos - slikarska četka