Artnit

Nedelja, 27 Avgust 2017 11:52

Maslina u antičkoj Grčkoj Istaknut

U grčkoj kulturi maslina ili maslinka predstavlja dostignuće i mir i bila je bitan deo svakodnevnog života ljudi, a i u celokupnom razvoju grčke civilizacije zbog svih njenih kvaliteta. Drvo masline je bilo važan temelj mitologije za Atinu, jer je uspostavilo primat boginje Atine u gradu koji je dobio njeno ime. Na područje antičke Grčke maslinu su doneli trgovci, Feničani i Egipćani, a arheološka istraživanja ukazuju da su prva stabla posađena oko 3000. godine pre nove ere na Kritu. Na vrhu Akropolja iznad Atine i danas stoji maslinovo drvo koje je simbol stotine godina posvećenosti i poštovanja.

Prema mitologiji nakon svađe između boginje mudrosti Atine i boga mora Posejdona o tome kome pripada novonastali grad Atika, vrhovni bog Zevs je odlučio da će grad dobiti ime po onom ko će njegovim stanovnicima stvoriti i pokloniti vredniji dar. Posejdon je zabio svoje vile u kamen i hladna izvorska voda je momentalno potekla iz stene. Atina je nadomak Akropolja svojim štapom udarila u zemlju i na tom mestu je u istom trenutku izraslo maslinovo drvo. Stanovnici Atike su ocenili da im je maslinovo drvo dragocenije nego izvorska voda, jer može da snabdeva ljude sa svetlošću, pruži ogrev, lekove, kozmetiku i pošto je prihvaćen Atinin poklon grad je nazvan Atina. Drvo masline je preneto na Akropolj, gde je živelo život i sudbinu ljudi.

Antički Grci su koristili maslinovo ulje. Hipokrat ga je prepisivao za više od šezdesetak različitih bolesti i poteškoća sa zdravljem. Korišćeno je i za balsamovanje mrtvih tela, a prinosilo se i kao dar bogovima i umrlima. Da bi svoje mišiće učinili što elastičnijim i spremnijim za fizičke aktivnosti sportisti su se mazali ovim uljem pre vežbanja i takmičenja, a za pobede dobijali amfore pune maslinovog ulja, koje je bilo tada vrlo skupoceno. Zapaljena grana maslinovog drveta je simbolično pretstavljala baklju na Olimpijskim igrama, a pobednicima na olimpijskim igrama i takmičenjima, ali i uspešnim vojskovođama stavljani su na glavu venci od maslinovih grančica.

Homer je maslinovo ulje nazvao "tekućim zlatom". Po Solonovom zakoniku bilo je zabranjeno da se godišnje poseče više od dva stabla po maslinjaku, a onaj ko bi se oglušio na to ili bez razloga uništio stablo mogao je biti kažnjen oduzimanjem imovine, proteran ili čak i osuđen na smrt. U svakodnevnom životu maslinovo ulje se koristilo za ishranu, kao izvor svetlosti u uljanim lampama, sredstvo za podmazivanje alata, a od tvrdog i čvrstog drva maslinovog stabla izrađivali su se čamci, drške za sekire i ostali alat, pokućstvo, oružje.

Zbog čvrstoće i otpornosti svoga stabla, maslina je smatrana simbolom snage i zato je junak Herkul bio naoružan toljagom od maslinovog drveta, a Odisej je maslinovim kocem oslepeo Kiklopa. Zato što je simbol masline vernost i odanost, Odisejev i Penelopin bračni krevet bio je napravljen na panju drveta masline.

Maslina je bila veoma cenjena, a rodni maslinjaci su ukazivali mnogo više na bogatstvo svojih vlasnika nego ostali pokazatelji materijalnog bogatstva. Pošto je maslinovo ulje predstavljalo najvredniju robu, bili su razvijeni trgovina i izvoz, a mnogobrojni brodovi su građeni samo za tu namenu.

Pročitano 3661 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 26 Novembar 2019 11:25

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Maslina u antičkoj Grčkoj