Artnit

Petak, 04 Avgust 2017 10:47

Maslina u saksiji Istaknut

Maslina, poznata i po imenima maslinka, olika, oljika, uljenika, ulika je veoma otporna biljka. Kada se gaji kao sobna biljka raste veoma sporo od 10 do 15 santimetara godišnje, ali može veoma dugo da ukrašava dom. U prirodi cveta u aprilu, a u saksiji tokom maja ili juna, u drugoj ili trećoj godini života. Nega masline u saksiji je jednostavna.

Maslina se sadi u plitku termoplastičnu saksiju sa otvorima na dnu i podmetačem, koja je tri puta veća od korena. Što je veća posuda to će i ona biti veća i snažnija. Odgovara joj dobro propusna zemlja, kompost kojem se doda malo gline, a na dno se stavlja drenažni sloj.

Maslini odgovara svetlo mesto. Ako su vremenski uslovi povoljni, potrebno je da bude što duže na otvorenom. Kada se unosi u zatvorenu prostoriju, treba paziti na razlike u temperaturi. U toku zime stavlja se u prohladnu i veoma svetlu prostoriju, verandu ili zastakljenu baštu, gde temperatura ne sme da bude viša od 10 stepeni, ali ni niža od -6, odnosno -10 stepeni ako je biljka starija.

Pošto ne podnosi višak vlage oko korena koji može da izazove njegovo truljenje, maslina se zaliva umereno, a višak vode iz podmetača prosipa. Od marta do maja zaliva se jednom u 10 dana, od juna do septembra jednom u 7 dana, a po potrebi češće, a od oktobra do marta jednom u 15 dana.

Prvih pet godina maslinu ne treba đubriti. Kasnije se prihranjuje dva puta godišnje, u martu i septembru spororazlažućim granularnim đubrivom.

Forme masline mogu da budu u obliku niskog žbuna, drveta ili nalik na bonsai. Da bi stablo imalo lepu formu i smanjila se opasnost pojave gljivičnih oboljenja orezuje se u februaru ili u martu. Tada se uklanja deo glavne grane koja nadvisuje ostale, kao i bočne i donje polegle grane, a na kraju svake godine treba da se potkrešu krajevi grana.

 

Pročitano 15896 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Maslina u saksiji