Artnit

Petak, 28 Juli 2017 10:48

Lychnis coronaria - koronaria karanfil Istaknut

Lychnis coronaria ili Silene coronaria je kratkotrajna višegodišnja biljka iz porodice karanfila. U narodu je poznata po imenima koronaria karanfil, rumenka i baršunasta puzavica. Osim cvetova krase je i zimzeleni, sivo-zeleni listovi prekriveni sitnim beličastim dlačicama. Gaji se u vrtu kao baštenska biljka, na vrhovima gredica, u kamenjarima.

Silene coronaria pripada rodu Silene iz porodice karanfila (Caryophyllaceae). Latinski naziv roda Silene dat je prema bogu Silenu iz grčke mitologije, a ime vrste coronoria znači okrunjen.

Koronaria karanfil raste slobodno na kamenitim padinama i ledinama u jugoistočnim delovima Evrope, Africi i Bliskom istoku. Njegovi kultivari se gaje kao ukrasne biljke.

Koronaria karanfil je uspravna, razgranata biljka. U proleće se pojavljuje lisna rozeta sa ovalno-lancastim, blago vunastim listovima i stabljikama. Može da poraste 60 do 90 cm u visinu, a u širinu 30 do 60 cm.

Najčešće u drugoj godini koronoria karanfil obilno cveta, od kasnog proleća do sredine leta. Cvetovi sa zaokruženim laticama na dugim cvetnim drškama se otvaraju pojedinačno. Za razliku od biljaka koje rastu divlje i imaju cvetove purpurne boje, cvetovi kultivara mogu biti bele, ružičaste, crvene ili grimizne boje.

Brojnost cvetova se smanjuje u trećoj ili četvrtoj godini i matična biljka propada, ali se iz rozete razvijaju nove biljke. Posle cvetanja se razvijaju čaure sa crnim semenkama.

Pročitano 2888 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 04 Oktobar 2020 10:44

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lychnis coronaria - koronaria karanfil