Artnit

Četvrtak, 06 Juli 2017 11:16

Nega Kohlerie Istaknut

Kohleria je rod višegodišnjih drvenastih biljaka, čije vrste se gaje kao sobne biljke ili kao puzavice na terasi i balkonu. Zbog oblika cveta nalik na malu trubu neke njene vrste su poznate i po nazivu crvena truba. Slična je gloksiniji po obliku cveta, ali i po uslovima za gajenje.

Kohleria voli svetlo mesto, ali ne i direktno sunce. Ako nema dovoljno svetlosti imaće malo cvetova, a stabljika će se produžiti i dobiti anemičan izgled.

U toku leta Kohlerii odgovaraju temperature od 20 do 25 stepeni. Minimalna temperatura u toku zime je od 10 do 14 stepeni.

U vreme rasta od aprila do avgusta, Kohleria se zaliva odstajalom vodom sobne temperature ili kišnicom svaki treći ili četvrti dan. Nakon toga zaliva se sve manje i kada se supstrat potpuno osuši, a zimi jednom nedeljno. Ako se često ne zaliva dovoljno ili se zaliva previše izgubiće cvetove, čak i pupoljke. Rizomi će istruleti ako se zaliva previše, a kod nezalivanja oni će istrošiti svoje rezerve i uvenuti.

Pošto višak vode može da dovede do truljenja korena, zemlja u koju se sadi Kohleria treba da bude dobro drenirana.

Iako joj prija visoka vlažnost vazduha, Kohleria ne treba da se orošava, jer će listovi da istrule i biljka propadne. Preporučuje se stavljanje sloja krupnog šljunka ili kamenčića na podmetač, koji stalno treba da budu vlažni.

Za vreme rasta i cvetanja Kohleria se prihranjuje jednom u dve do tri nedelje, od marta do septembra tečnim đubrivom bogatim azotom i kalijumom. Za mlade biljke se koristi polovina prepisane količine đubriva.

Kohleria se presađuje svakog proleća, u martu ili aprilu, u plitke glinene saksije. Preporučuje se mešavina humusnog zemljišta sa grubim komadićima treseta, uglja i perilita.

Da bi bila lepa i bujna Kohleria treba da se razmnožava svake tri godine. Najlakše se razmnožava pelcerima ili deobom rizoma.

Da ne bi izazvali truljenje ili gljivična oboljenja, treba uklanjati precvetale cvetove, stare ili oštećene listove. Povremeno šišanje će podstaći bujniji rast i obilnije cvetanje.

Pročitano 6384 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 05 Oktobar 2020 14:18

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega Kohlerie