Artnit

Ponedeljak, 25 Mart 2013 21:55

Koprivica - živopisna dekoracija Istaknut

Koprivica je biljka koja sve više ukrašava terase, balkone, prozore, vrtove, a u novije vreme se gaji i kao sobna biljka. Zanimljiva je zbog svojih atraktivnih šarenih listova i najčešće se gaji kao jednogodišnja biljka. Poznata je i pod imenom Coleus, a u narodu i kao ukrasna koprivica ili žara.

Rod biljaka Coleus je dobio ime po grčkoj reči koleos - ogrlica. Verovatno se taj naziv odnosi na prašničke konce koji grade omotač u obliku ogrlice oko tučka. Ovaj rod ima oko 60 vrsta. Kao jednogodišnje, u Evropi se gaje najčešće vrste Coleus Blumeisyn i Coleus hybridus

Koprivica je poreklom iz Indije, Jave i tropskog pojasa Azije. U Evropu je doneta pre stotinak godina.

Koprivica ima šarene, sitno nazubljene srcolike listove. Listovi se pojavljuju u jednobojnim ili raznim kombinacijama boja, od bledožute i zelene, preko ružičaste i tamnocrvene, i čak do tamnoljubičaste koja liči na crnu. Na listovima boje stvaraju neobične oblike, pruge, pege ili koncentrične zone. Koprivica raste brzo. Tanka biljka vrlo brzo postaje prelepi ukras.

Koprivice rastu kao žbun ili kompaktno. Mogu da se oblikuju i da nalikuju na drvo. Sade se u saksije, žardinjere, sandučiće, vrtne gredice. Kada se kombinuje više koprivica raznih boja stvaraju se interesantne šarene dekoracije. U kombinaciji sa drugim ukrasnim biljkama nastaju neobične vizuelne kombinacije, a mogućnosti kombinovanja su zaista velike.

Svojim dekorativnim šarenim listovima koprivice unose razigranost boja u vrtove. Posebno vizuelno efektno deluju u grupama sa drugim cvetnicama.

Grmolika koprivica unosi vesele boje i šarenilo na balkone, terase i prozore. Kombinacija različitih boja koprivica daje posebno zanimljiv vizuelni efekat u otvorenom prostoru.

Koprivica može da bude i interesantna sobna biljka, posebno ako se stavi na svetlo mesto u domu. Kada dođu topliji dani, u proleće može da se iznese napolje.

Pročitano 23733 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 07 Novembar 2013 18:29

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Koprivica - živopisna dekoracija