Artnit

Nedelja, 18 Juni 2017 10:45

Nega dijascije Istaknut

Rod dijascije (Diascia) obuhvata uglavnom vrste poleglog habitusa. Njeni hibridi se u kontinentalnim krajevima gaje uglavnom kao jednogodišnje baštenske biljke u vrtu i kamenjaru ili u visećim korpama i žardinjerama na sunčanim terasama, balkonima i prozorima. Može da bude i lepa cvetna podloga ispod visokih saksijskih biljaka. Kada se kombinuje sa nemesijom ili margaretom izgledaće zanimljivo, a istovremeno imaće konstantno vlažnu zemlju i biće zaštićena od vetra i nevremena.

Iako dijascija može da podnese različite uslove - sunce i polusenku, pa čak i vetrovito mesto, najbolje napreduje na sunčanom, svetlom, ali ne i previše toplom mestu.

Dijasciji odgovara srednje vlažno, rastresito zemljište i dobra drenaža. Zaliva se umereno. Ne sme da se dozvoli isušivanje, ali prekomerna vlažnost će izazvati truljenje osetljivog korenovog sistema.

Prihranjivanje je potrebno dijasciji svake nedelje.

Dijascija preferira niže temperature i cveta najbolje u proleće i jesen. Ako počne da bledi na vrućini, skratite je na nekoliko santimetara i redovno zalivajte i oporaviće se kada malo spadnu temperature.

Pošto je donekle tolerantna na mraz, dijascija se može držati dobro i u jesen. Ako ste spremni da pomerate saksije i žardinjere u zatvorenu prostoriju kada god preti veći mraz, ona će trajati duže.

Dijascija se ramnožava semenom i reznicama. Seme se seje u rano proleće i rasađuje u maju. Za klijanje mlade biljke je potrebna svetlost i zato se seme samo pritisne čvrsto na vrhu zemlje i ne pokriva. Takođe, veoma je važno da zemlja bude vlažna i seme će klijati za oko od dve nedelje. Reznice se uzimaju i ožiljavaju u proleće, ali mogu čak i u letnjem periodu.

Da bi se ubrzalo cvetanje dijascije precvetali cvetovi se odstranjuju rezanjem.

Bolesti nisu veliki problem za dijasciju, osim kada je posebno vlažna sezona. Njen rast mogu da ometaju puževi.

Pročitano 3213 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 04 Septembar 2019 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega dijascije