Artnit

Četvrtak, 18 Maj 2017 10:56

Nega Astrantie Istaknut

Rod biljaka Astrantia je zbog svojih neobičnih cvetova poznat po nazivima vilino cveće i vilin cvet. Vrste iz ovog roda gaje se kao baštenske biljke u senovitim delovima vrta ili u žardinjerama i saksijama. Koriste se kao rezano cveće, a mogu se sušiti i koristiti i kao suvo cveće.

Idealno mesto za gajenje Astrantie je ono gde će dobiti nekoliko sati jutarnjeg sunca i biti u polusenci do kraja dana. Ona će tolerisati i puno sunce ako ima stalan izvor vlage, ali u većini slučajeva bilo bi bolje da raste u senci. Ako se gaji u potpunoj hladovini imaće bujno lišće, ali vrlo malo cvetova.

Astrantia može da se gaji skoro u svakom tipu zemljišta, ali je bitno da je zemljište dobro drenirano i vlažno, a odgovaraće joj posebno blago kiselo zemljište.

Pošto neće preživeti periode suše Astrantia treba da se zaliva redovno.

Astrantia se prihranjuje u rano proleće i ponovo sredinom leta, rastvorljivim veštačkim đubrivom.

Da bi Astrantia cvetala, treba redovno odsecati staro lišće, a da bi se podstaklo stvaranje novih pupoljaka, treba odstranjavati osušene cvetove.

Kada se Astrantia radikalno oreže može da cveta i dva puta godišnje. Nadzemni deo odumire u jesen, a novi izdanci se pojavljuju u proleće.

Da bi Astrantia bila i dalje lepa, a i da bi se razmnožila svake treće godine, u rano proleće treba podeliti njene bokore. Može da se ramnožava i semenom u proleće, a za setvu je potrebno veoma sveže seme, jer brzo gubi klijavost.

Astrantia je podložna pepelnici.

Pročitano 2239 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 26 Septembar 2020 10:54

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega Astrantie