Artnit

Sreda, 12 April 2017 10:24

Campanula cochlearifolia - patuljasti zvončić Istaknut

Campanula cochleariifolia je jedna od najlepših i najpopularnijih vrsta zvončića. Poznata je po imenima patuljasti zvončić, grofovski zvončić i vilin naprstak. Gaji se kao baštenska biljka u vrtovima, ali i u kamenjarima, visećim korpama, saksijama i žardinjerama, a može da se gaji i kao sobna biljka. Među suvim zidovima, kao i između popločanog kamenja izgleda veoma zanimljivo.

Campanula cochleariifolia je vrsta iz roda Campanula, porodice Campanulaceae, koja potiče sa krečnjačkih stena i brdskih pašnjaka visokih planina srednje i južne Evrope. Naziv roda Campanula potiče od italijanske reči campana, što znači zvono i odnosi se na oblik cveta. Ime vrste cochleariifolia je preuzeto od grčke reči kochlarion i latinske reči kohlearnu, što znači kašika, i verovatno potiče od oblika donjih listova. Takođe, se naziva i Campanula bellardii, i mada bi se moglo pretpostaviti da je opet ovaj naziv povezan sa oblikom zvonastih cvetova, ime je dobila po profesoru botanike na Univerzitetu u Torinu, Karlu Antoniju Lodoviku Belardiju.

Patuljasti zvončić je zeljasta višegodišnja jastučasta perena, koja raste horizontalno u busenima. Može da poraste u visinu do 15 cm, a u širinu oko 30 cm. Listovi na oštrim stabljikama su zelene boje. Donji listovi su sakupljeni u obliku rozete dok su listovi na stabljici duguljastog oblika.

Patuljasti zvončić cveta u junu i julu. Cvetovi su tamnoplavi zvonastog oblika, nagnutih glavica.

Pročitano 3633 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 20 Septembar 2020 10:42

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Campanula cochlearifolia - patuljasti zvončić