Artnit

Sreda, 20 Mart 2013 21:33

Muškatla u enterijeru i eksterijeru doma Istaknut

Muškatle su veoma popularne biljke sa cvetovima prelepih boja. One najčešće ukrašavaju prozore, terase, balkone, tremove. Ali, ponekad se nađu u vrtovima i u domovima kao sobne biljke.

Poznato je nekoliko stotina vrsta muškatli. Koloristički cvetovi nekih vrsta su idealni za tremove, terase, balkone, kao i za ulepšavanje vrtova. Cvetovi mogu biti beli, ružičasti, crveni i boje jorgovana. Trebalo bi da se izabere vrsta ili boja cvetova muškatle koja dopunjuje boje i stil uređenja doma. Zanimljive su za dekorisanje doma neke vrste muškatli koje se gaje zbog dekorativnih listova, kao i viseće muškatle zbog svojih oblika.

Stil uređenja doma, kao i vrsta muškatle su osnova za biranje posuda za muškatle. To mogu da budu saksije, ćupovi, sandučići, korpe, žardinjere. Saksije za muškatlu mogu biti od gline ili plastike, ali moraju da imaju rupe za odvod viška vode.

U dekorativnu saksiju, kao što je na primer, terakota, ili pletena korpa mogu da se stave male saksije na kuhinjski elemenat, kuhinjski sto ili sims prozora. Tako one unose prijatnu atmosferu u ovaj prostor.

Ulaz, ispred verande, kuće ili bilo kog otvorenog podnog prostora može da se ukrasi sa većim ili manjim saksijama sa muškatlama istih ili raznovrsnih boja. Skladno ukomponovane saksije sa ovim cvećem stvaraju utisak harmonije i neposrednosti.

Korpa za cveće ili saksija okačena na kuku tavanice ili zida verande, terase, balkona sa raznim vrstama muškatli je upečatljiv detalj u eksterijeru. Cvetovi muškatli intenzivnih boja sa zelenim listovima stvaraju zanimljive vizelne efekte u prostoru. Sa visećim muškatlama koje cvetaju i imaju duže drške od drugih vrsta uvek se dobijaju zanimljivi slapovi cvetova.

Muškatle su posebno skladne za rustičan stil uređenja doma. Terakota saksija ili bela saksija sa crvenom muškatlom je osoben detalj za ovaj stil, jer unosi toplinu i patinu starih vremena.

Ako imate dosta svetla u domu možete da unesete muškatlu unutra, i da je gajite kao sobnu biljku sve dok ne bude dovoljno toplo da je iznesete napolje u proleće. Muškatla nije samo lep detalj. Naučnici su ustanovili da samo jedna muškatla u domu pomaže kod nesanice i glavobolje.

Pročitano 14524 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 20 April 2019 11:05

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Muškatla u enterijeru i eksterijeru doma