Artnit

Utorak, 21 Mart 2017 11:59

Alstroemeria - peruanski ljiljan Istaknut

Alstroemeria je rod gomoljastih višegodišnjih baštenskih biljaka, poznat po imenima peruanski ljiljan, Inka ljiljan, divlja orhideja. Tokom leta vrh stabljike postaje zrakasto razgran i na njemu se javljaju brojni nežni raskošni cvetovi. Zbog cvetova raznih boja izgleda zanimljivo u vrtu ili u saksijama na terasi i balkonu. Kao rezano cveće se koristi za cvetne aranžmane.

Rod Alstroemeria pripada porodici Alstroemeriaceae, a ime je dobio po švedskom baronu Klausu Alstromeru, bliskom prijatelju botaničara Karla Linea, koji je prvi otkrio biljke iz ovog roda u Čileu. Oko 50 vrsta, koje su nađene na padinama i travnjacima hladnih planinskih predela Južne Amerike spada u ovaj rod. Danas postoji dosta kultivara i hibrida.

Zavisno od vrste Alstroemeria može da poraste u visinu od 15 do 110 santimetara. Mesnati gomolji, nalik na rizome šire se pod zemljom i stvaraju nadzemni grm. Listovi su naizmenično spiralni, izvijeni, svetlozelene boje.

Alstroemeria uglavnom cveta od juna do avgusta, a neke sorte čak i u jesen. Cvetovi mogu da budu raznih oblika, boja i sakupljeni su u rastresite štitaste cvasti sa mnogo vršnih štitaca. Oni mogu da budu u mnogim nijansama crvene, narandžaste, žute, ljubičaste, ružičaste, zelene i bele boje, prošarani tamnijim bojama ili prugasti. Plodovi su kapsule, a njihove semenke okruglaste, braon boje.

Pročitano 5107 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 26 Avgust 2019 11:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Alstroemeria - peruanski ljiljan