Artnit

Ponedeljak, 27 Februar 2017 12:18

Ukrasni luk - Allium Istaknut

Rod biljaka Allium, poznatiji po nazivu ukrasni luk obuhvata oko 500 vrsta, koje su rasprostranjene od vlažnih tropskih preko suvih stepskih pa do hladnih i severnih područja. Zbog zanimljivih mirisnih cvetova i dugih listova neke vrste se gaje kao ukrasne baštenske biljke u lejama, mešanim zasadima, kamenjarima ili saksijama i mogu se koristiti kao rezano cveće.

Allium je naziv celog roda, a u starom Rimu je označavao naziv samo za beli luk. Osim ukrasnih biljaka u rod Allium danas spadaju i beli luk (Allium Sativum), crni luk (Allium Cepa), praziluk (Allium Porrum). Pretpostavlja se da naziv roda potiče od keltske reči all što znači štipa, s obzirom da neki delovi biljke imaju snažne mirise.

Visina ukrasnog luka se razlikuje zavisno od vrste. Neke vrste su nižeg rasta od 20 do 25 cm, a neke vrste mogu da porastu u visinu od 130 do 150 cm. Lukovice i listovi ukrasnog luka imaju karakterističan snažan miris.

Ukrasni luk cveta od proleća do kasnog leta. Cvetovi su uglavnom zvezdasti ili zvonasti sakupljeni u štitaste cvasti često u obliku kugle. Najčešće boje cvetova su bela, žuta, srebrno-ružičasta, crveno-ljubičasta i plavo-ljubičasta.

U vrtu se ukrasni luk često gaji sa raznovrsnim formama i jednoličnim zelenilom listova. U kombinaciji sa cvetovima virka ili macine trave izgleda veoma efektno. Takođe, boje cvetova irisa, božura i geranijuma mogu da upotpune boje loptastih cvasti ukrasnog luka.

Pročitano 3370 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 09 Septembar 2019 10:21

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ukrasni luk - Allium