Artnit

Nedelja, 17 Mart 2013 22:00

Dekorisanje terasa i balkona Istaknut

Biljke oplemenjuju izgled terasa i balkona, i stvaraju prijatan kutak ispunjen mirisima i bojama. Biljke su idealna dekoracija terasa i balkona. Međutim, pre nego što se izaberu biljke treba da se izaberu posude (saksije, viseće korpe, žardinjere, sandučići) za njih.

Saksije su najpogodnije za terase i balkone srednjih ili malih dimenzija. One dele prostor na jasno određene zone i omogućavaju veće razgranjavanje biljaka. U njima mogu da se gaje puzavice, mala drvca, sezonsko cveće, kao i druge biljke. Saksije postoje u raznovrsnim oblicima, bojama i prave se od raznih materijala. Izbor saksije međutim, zavisi od stila uređenja terase ili balkona, ličnog senzibiliteta, kao i vrste biljke. Za elegantno uređen prostor, saksije treba da budu neutralnih boja i istog, svedenog oblika. Za terase ili balkone sa tamnim, metalnim garniturama za sedenje koje imaju velike svetle jastuke, dobar izbor su metalne ili keramičke saksije, tamnosive sa polusjajem. Bele, keramičke saksije sa cvetnim motivima ili terakota saksije su idealan izbor za rustični stil uređenja terase ili balkona. Saksije jarkih boja unose lepršavost i dinamiku u prostor. Različite boje, oblici i dimenzije saksija deluju zanimljivo u otvorenom prostoru.

Saksijsko cveće može da se poređa u uglove terase ili balkona, da bi se stvorili mali dekorativni žbunovi koji stvaraju interesantne vizuelne efekte u prostoru.

Saksije se mogu poređati i na police na zidu kako bi zauzimale manje površinskog prostora terase ili balkona. Tako se dobija i zanimljiv koloristički akcenat u prostoru.

Viseće korpe i saksije su praktično rešenje za gajenje biljaka, posebno za terase i balkone manjih dimenzija. Saksije, okačene o zid, stvaraju efekat kontinuiteta, sa dole postavljenim saksijama sa cvećem i ukrašavaju zidove. Viseće saksije mogu da budu izrađene od različitog materijala: tradicionalne žičane korpe sa uloškom (od mahovine ili kokosa), od pruća ili pletene plastike. Najvažnije je da saksija ima otvore za odvod viška vode. Mesto na kojem će saksija biti postavljena mora da bude zaštićeno od promaje i jakog vetra, jer biljke u korpi vetar može da ošteti ili uništi za samo nekoliko sati. Korpe i saksije treba da se postave na visinu koja je dostupna za zalivanje. Posebno zanimljive viseće biljke za balkon ili terasu su: surfinija, begonija pendula, minđušica, lotus, prkos, verbena, puzava i viseća muškatla.

Žardinjera je odličan način da se jednostavno ukrase terase i balkoni. Žardinjere za zid ili ogradu terase i balkona mogu da budu izrađene od različitog materijala sintetike, drveta, kamena, plastike. Postoji i veliki izbor stilova, oblika i boja žardinjera. Izbor žardinjere zavisiće, pre svega od stila uređenja terase i balkona, kao i od njihovih dimenzija. U žardinjeri mogu da se gaje zanimljive kombinacije biljaka, začinske biljke ili samo jedna vrsta biljke. Žardinjere i cveće u njima treba ukomponovati tako da se boje cveća i žardinjera, slažu sa bojama zidova terase i balkona, kao i fasade zgrade. Za zidove obojene crveno ili od crvene cigle, skladne su bele žardinjere sa plavim ili belim cvećem srebrnastobelog lišća, kao što su na primer, margarete, beli narcisi, đurđevak, bele petunije, plavi zumbul, spomenak, plavi dan i noć, veronika cinerija, zekine uši, asparagus, hlorofitum ili bršljan. Za svetlije ili sivkaste zidove skladne su tamnozelene žardinjere i šareno cveće intenzivnih boja, kao što su muškatle, petunije, begonije, minđušice, prkos, turski karanfil, zevalice, mirišljavi grašak, noćna frajla. Uz mrke zidove najlepše izgledaju bele žardinjere sa svetložutim, narandžastim ili crvenim cvećem, ali i blage nijanse ljubičaste ili ružičaste boje. Tada su posebno dobar izbor begonije žutog cveta, žuti dan i noć, žuti alisum, narcisi, jagorčevina, žuti krokusi, cinerija, begonija. Potpuno bele zidove oživeće plave žardinjere sa jarkim bojama i žuto-crvenim kombinacijama cvetova, kao što su muškatle, kadifica, cinija, neven, mak, dragoljub, salvija, ljutić, a od lisnodekorativnih biljaka asparagus.

Ako za to postoji mogućnost, sa spoljne strane terase (ograde), mogu da se okače metalni držači, i u njih stave saksije sa cvećem. Cvetovi će uneti vedrinu i boju posebno u male prostore terasa i balkona.

Biljke se mogu mnogo ranije zasaditi u sandučiće, a kada precvetaju zameniti drugim jednogodišnjim vrstama, koje će cvetati celog leta. Za rano cvetanje mogu se gajiti razne vrste lukovičastog cveća kao što su: krokusi, lale, zumbuli, narcisi.

Pročitano 17103 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 30 April 2019 11:14

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dekorisanje terasa i balkona