Artnit

Utorak, 07 Februar 2017 12:22

Rebutia - nega Istaknut

Rod kaktusa Rebutia obuhvata male kaktuse sa velikim cvetovima raznih boja. Poznati su po nazivu kruna kaktus, a zbog čestog loptastog oblika i po nazivu loptasti kaktus. Zbog jednostavne nege gaje se kao sobne biljke ili u kombinaciji sa drugim kaktusima ili sukulentima, a za vreme toplijih dana ukrašavaju i eksterijer doma.

Kaktusi iz roda Rebutia se sade u dobro dreniranu kiselu zemlju, grublje strukture.

Iako kaktusima iz roda Rebutia prija mnogo svetlosti, neke vrste se gaje na zaštićenom, zasenjenom mestu.

Rebutia kaktusi se iznose napolje u proleće, gde ostaju do jeseni. Da se ne bi na njima pojavile opekotine treba da se postepeno navikavaju na sunčevu svetlost. Zato ih treba seniti i mlakom kišnicom prskati sve više kako se povećavaju temperature.

U proleće i leto, u periodu vegetacije Rebutia kaktusi se zalivaju veoma obilno kada se zemlja potpuno osuši, a zatim se postepeno smanjuje zalivanje. U toku zime ih treba staviti u prostoriju sa temperaturom od šest da osam stepeni, koja se povremeno provetrava i ne zalivati ih uopšte.

U toku vegetacije, Rebutia kaktusi se prihranjuju veštačkim đubrivom za kaktuse. Preporučuje se prihranjivanje jednom do dva puta u proleće i jednom u jesen.

Rebutia kaktusi se razmnožavaju sejanjem semena, a mnoge vrste cvetaju već druge godine. Mnoge vrste se šire jastučasto i javlja se mnogo reznica koje mogu da se ožile kada porastu preko jednog santimetra.

Pročitano 2952 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Rebutia - nega