Artnit

Nedelja, 29 Januar 2017 11:53

Lobivija - kaktus za stare Istaknut

Rod kaktusa lobivija (Lobivia) obuhvata vrste koje se veoma razlikuju po izgledu. Po obliku mogu da budu kuglasti ili valjkasti, a duge ili kratke bodlje gušće ili ređe pokrivaju rebrasta tela. Sve ove vrste imaju trolisni raskošni krupni cvet sa drškom obraslom u dlačice. Gaje se kao sobne biljke, same ili u grupama.

Rod kaktusa Lobivia se nalazi unutar roda Echinopsis i sadrži više od 100 vrsta. Prva vrsta ovog roda opisana je 1884. godine kao Echinocactus. Ovaj rod otiče iz Bolivije, Perua, Argentine, gde uglavnom naseljava visinska područja i preko 3000 metara nadmorske visine i ponekad stvara i veće kolonije. Ime roda je u stvari anagram imena zemlje gde je pronađeno najviše pripadnika ove vrste, Bolivija.

Vrste iz roda lobivija obilno cvetaju stvarajući veliki broj cvetova, koji mogu da budu bele, žute, narandžaste, ljubičaste, crvene, ružičaste boje. Cvet počinje da se otvara rano ujutru, oko 5 ili 6 i počinje da se zatvara oko 3 popodne, tako da ljudi koji su na poslu ujutru kada dođu kući ne vide više od otvorenog cveta u punom cvatu. Odavde, verovatno i naziv kaktus za stare.

Danas se stvaraju brojni kultivari koji imaju cvetove raznih boja i oblika, ali cvet još uvek traje samo jedan dan.

Pročitano 2949 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 18 Juni 2019 11:32

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Lobivija - kaktus za stare