Odštampajte ovu stranicu
Petak, 20 Januar 2017 11:49

Nega madagaskarske palme Istaknut

Madagaskarska palma (Pachypodium lamerei), koja je nalik na pravu palmu je sukulent, bliži kaktusima nego palmama, koji se često u hladnijim krajevima gaji kao sobna biljka. Ona je dobar izbor za početnike, jer ima skromne zahteve i njena nega je veoma laka.

Madagaskarskoj palmi odgovara svetlo sunčano mesto, ali ne i direktno sunce. Takođe, prija joj i lagana senka u toploj prostoriji. Da bi se stablo razvijalo ravnomerno biljka treba ponekad da se okreće.

U toku zime madagaskarskoj palmi odgovara minimalna temperatura od 13 do 15 stepeni. Pošto ne podnosi veoma visoke temperature, idealna temperatura u toku leta je od 26 do 28 stepeni.

Madagaskarska palma se sadi u zemlju sa dobrom drenažom. Dobar izbor je zemlja za kaktuse i sukulente. Preporučuje se presađivanje biljke svake treće godine i kada korenje potpuno ispuni dno saksije.

Tokom zime madagaskarska palma prelazi u stanje mirovanja i često gubi listove, a u proleće izrastaju novi. Kada pokazuje znake bolesti ili napada štetočina, uklanjajte oštećene delove.

Kada se zemlja skoro potpuno osuši, madagaskarska palma se zaliva. Zimi se zaliva malo, a tokom leta umereno.

Prihranjivanje je od suštinske važnosti za madagaskarsku palmu. Preporučuje se prihranjivanje jednom ili dvaput mesečno u toku vegetacije, a zime može i jednom mesečno. Pre prihranjivanja biljka treba da se zalije.

Madagaskarska palma se razmnožava semenom i odvajanjem mladica koje rastu uz matičnu biljku.

Pošto listovi madagaskarske palme sadrže otrovni mlečni sok, sa njom treba pažljivo da se rukuje. Svi delovi biljke su otrovni ako se progutaju.

Pročitano 9303 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci