Artnit

Nedelja, 18 Decembar 2016 11:45

Chamaerops humilis - mediteranska lepezasta palma Istaknut

Chamaerops humilis je vrsta palme, poznata i po nazivima mediteranska lepezasta palma, niska žumara, mala žumara, grmasta žumara, evropska palma. Rasprostranjena je u južnoj Evropi i u severnoj Africi. Gaji se kao ukrasna biljka u vrtovima u toplijim krajevima, a u hladnijim kao sobna biljka.

Chamaerops humilis pripada rodu Chamaerops, čije latinsko ime potiče od grčkih reči hamai, što znači nizak, na tlu i rhops, što znači grm, žbun. Ime vrste humilis znači mali, niskog rasta.

Mediteranska lepezasta palma je višegodišnja biljka, koja stvara niže drvo, a ponekad stvara grmove od više stabala. Može da poraste u visinu i do 8 m.

Listovi mediteranske lepezaste palme se nalaze na dugoj bodljikavoj peteljci. Njih čine 24 do 32 plavo-zelena, duguljasta, uska, kruta i kožasta segmenta šiljatih vrhova koji stvaraju polukružne lepeze prečnika do 80 cm.

Mediteranska lepezasta palma cveta u maju i junu. Cvetovi su žuti, gusto sakupljeni u klip dug do 35 cm. Plodovi su okrugle, mesnate bobe koje sadrže jednu košticu. U početku su zelene, a kada sazreju u septembru i oktobru dobiju crveno-braon boju.

Pročitano 3966 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 12 Juni 2019 10:56

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Chamaerops humilis - mediteranska lepezasta palma