Artnit

Nedelja, 04 Decembar 2016 11:51

Nega lisnatog kaktusa Istaknut

Rod kaktusa Phyllocactus ili Epiphyllum poznatiji u narodu pod nazivom lisnati kaktus i člankoviti kaktus, a zbog lepih cvetova po nazivu orhideja kaktus ili orhidejski kaktus gaji se često kao ukrasna i sobna biljka. Ako je nega pravilna cvetaće celo leto, a njegovi veliki cvetovi, najčešće u crvenoj, ljubičastoj ili beloj boji ukrašavaće svaki prostor.

Pošto mu je korenov sistem mali, tanak i slabo razvijen, lisnati kaktus se sadi u manje saksije, u jaku plodnu zemlju, koju čini mešavina 2 dela klijališne, 2 dela listovke i peska.

Lisnatom kaktusu odgovara svetlo mesto, ali ne i direktno jako sunce.

U maju se lisnati kaktus iznosi napolje i stavlja na mesto zaklonjeno od sunca. Tokom leta odgovara mu temperatura oko 20 stepeni, a kada temperature padnu ispod 5 ili 6 stepeni treba da se stavi u zatvorenu prostoriju na svetlo mesto, gde je temperatura oko 10 stepeni. Tokom zime obično izrastu tanki, okrugli i svetliji izboji koji ne daju cvetove, pa ih treba ukloniti.

Tokom rasta i cvetanja lisnatom kaktusu je potrebno dosta vlage. Zaliva se vodom bez kamenca, kao što je na primer odstajala voda ili kišnica, ali ona ne treba da se zadržava u podmetaču jer propada koren. Kada prestane da cveta smanjuje se zalivanje na jednom nedeljno, a zimi se zaliva veoma malo i povremeno orošava.

Svakih 15 dana, tokom bujnog rasta u proleće i leto lisnati kaktus se zaliva vodom u koju se doda tekuće đubrivo za kaktuse.

Posle završenog cvetanja, u maju ili julu lisnati kaktus se presađuje u zemlju za cveće sa visokim procentom peska. Ne treba ga presađivati često, jer neće da cveta obilno.

Lisnati kaktus se lako razmnožava reznicama starijih listova, koje pre toga treba da se osuše. One se zatim zabadaju u mešavinu peska i komposta, u malu posudu, na svetlo i toplo mesto i redovno zalivaju. Ove reznice takođe mogu da se stave i u vodu na svetlo i toplo mesto. Razmnožava se i deljenjem posle precvetavanja. Može da se razmnožava i semenom, ali cveta posle dužeg vremena.

Pročitano 5902 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 20 Juni 2019 10:45

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega lisnatog kaktusa