Artnit

Sreda, 19 Oktobar 2016 10:31

Nega nidularijuma Istaknut

Neke vrste iz roda Nidularium se gaje kao sobne biljke i uz malo osnovne nege tokom cele godine prilično lako napreduju. Pošto su njihova prirodna staništa područja kišovitih prašuma, gde rastu na tlu ili na stablima, mogu uspešno da se gaje u sličnim uslovima, u saksiji ili da se postave na veštačko stablo ili granu od žice pokrivenu korom drveta.

Mešavina korenja paprati, močvarne mahovine i listovače, ili posebna mešavina za bromelije je dobar izbor za sađenje nidularijuma.

Nidularijumu najviše odgovara lagana senka ili polusenka. Zato su za njega najbolja mesta istočni ili severni prozor, a odgovaraće mu i ambijentalno svetlo.

Posebno u vreme rasta treba da se održava konstantna temperatura u prostoriji gde je nidularijum. Prija mu toplota, a u toku noći temperatura od 16 do 20 stepeni.

Zemlja pre zalivanja nidularijuma treba da se osuši, a zaliva se preko biljke. U toku leta zaliva se obilno, a zimi se smanjuje količina vode i supstrat treba da bude stalno malo vlažan.

Nidularijumu je potreban visok stepen vlažnosti u vazduhu. Centar biljke treba da bude ispunjen vodom, koja se svake četvrte nedelje menja.

Za nidularijum je potrebno samo malo prihranjivanja. Ne preporučuje se visoko azotno đubrivo.

Nidularijum se razmnožava semenom ili izdancima.

Pročitano 2750 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 25 Avgust 2020 10:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega nidularijuma