Artnit

Sreda, 06 Mart 2013 20:34

Nega sobne jagorčevine Istaknut

Mali broj vrsta jagorčevine se gaji kao sobna biljka. Najpoznatije vrste su: Primula obconica (obična sobna jagorčevina) i Primula sinensis (kineska jagorčevina), kao i hibridne vrste, Grandiflora, Colossea, Vierlander. Nega jagorčevine kao sobne biljke je jednostavna.

Preko zime jagorčevini odgovara polusenovit položaj, sa jutarnjim suncem. Tokom leta najbolje je da se stavi na mesto zaklonjeno od jakog sunca i vrućine.

Optimalna letnja temperatura za jagorčevinu je 18 stepeni, a u toku zime ne niža od 5 stepeni.

Jagorčevina ne podnosi preobimno zalivanje, ali ni zasušivanje zemlje. Najbolje je da zemlja uvek bude umereno vlažna. Saksiju treba držati na sloju vlažnog šljunka. Za zalivanje je najbolja destilisana voda.

U toku cvetanja jagorčevine treba voditi računa da njen supstrat bude stalno vlažan. Nakon cvetanja treba je zalivati jednom nedeljno. Lišće ne treba da se orošava ni prska sredstvima za sjaj listova.

Od oktobra do cvetanja jagorčevina se prihranjuje mineralnim tečnim đubrivom za cvetnice koji se dodaje vodi za zalivanje, i to jednom u dve nedelje.

Jagorčevina se najčešće razmnožava semenom, od februara do juna u maloj saksiji, ili deljenjem bokora nakon njenog precvetavanja.

Tokom leta, kada jagorčevina precveta, presađuje se u mešavinu ilovače, baštenske zemlje i treseta. Presađena jagorčevina treba da miruje sve do jeseni, uz smanjeno zalivanje.

Precvetali delovi i oštećeni listovi jagorčevine treba redovno da se uklanjaju da bi novi pupoljci dobili dovoljno mesta da se razviju.

Napolju, na svežem vazduhu, jagorčevine se najbolje osećaju, a blagi mraz im ne šteti. Noću cvetovi treba da se zaštite novinskim papirom. Ako postoji opasnost od dugih i jakih mrazeva, treba ih uneti na hladno zaštićeno mesto.

Ako se pravilno neguje jagorčevina će postati prelep ukras u domu i uneće svežinu proleća. Cvetovi ove sobne biljke svojim intenzivnim bojama i interesantnim oblicima unose zanimljivu prirodnu notu u atmosferu doma.

Pročitano 18864 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega sobne jagorčevine