Artnit

Utorak, 05 Mart 2013 22:25

Nega zumbula Istaknut

Zumbul se najčešće gaji kao baštenska biljka, ali može da se gaji i kao sobna biljka. Cvet zumbula se može rezati i staviti u vazu. Zumbul može da se kombinuje sa ostalim vesnicima proleća, i tada postaje deo živopisnog cvetnog aranžmana.

Zumbul je višegodišnja biljka koja se najčešće razmnožava tako što starije lukovice rađaju mlađe. Ako lukovice kupujete, birajte tvrde, samo one koje nisu oštećene, sasušene, nagnječene ili bilo kako oštećene.

Lukovice zumbula sade se u jesen u vrt, ili u saksije koje treba ostaviti unutra. Za njih je najbolja zemlja bogata humusom koja dobro propušta vodu. Lukovice treba da se posade na dubinu od 15 do 20 santimetara, da bi bile bezbedne od zimskih mrazeva, i sa razmakom između njih od 15 do 20 santimetara. Pri sađenju ih treba dobro utisnuti u zemlju tako da ne ostane rupa ispod lukovice, da ne bi došlo do truljenja korena. Koren je veoma osetljiv i ako se u toku presađivanja oštete već razvijene žile, one se neće regenerisati, pa će doći do zastoja u rastu, a kod većih oštećenja i do propadanja.

Stabljika, sa tankim dugim zelenim mesnatim listovima na kojoj će se rascvetati mnoštvo cvetića zumbula nalik na zvončiće, izrašće iz lukovice u proleće. Zumbul naraste 20 do 30 santimetara u visinu.

Ako gajite zumbul kao sobnu biljku, da bi njegov cvet trajao duže, ne stavljajte ga u previše toplu prostoriju, a supstrat u koji je zasađen treba zalivati umereno i paziti da se ne osuši.

Lukovica koja je posađena u saksiju i cvetala u zatvorenom prostoru retko cveta u saksiji i sledeće godine. Da bi procvetala opet u proleće najbolje je takvu lukovicu na jesen posaditi u vrt.

Lišće zumbula ne treba odrezati nakon cvetanja. Treba ga ostaviti da prirodno uvene i tako stvori granu za lukovicu, za zumbul koji će ponovo da iznikne u proleće. Najbolje je da se takve lukovice ostave u zemlji. Ako ih ipak izvadite stavite ih na neko tamnije i hladnije mesto.

Zumbul možete da iskopate i odvojite mlade lukovice. Ako o njima budete dobro brinuli, prve cvetove možete očekivati posle dve do tri godine.

Zumbul u saksiji možete da sačuvate do sledećeg proleća, tako što ćete odseći oštrim makazama ili nožem cvetnu stabljiku tačno iznad zemlje. Pri tome listovi ne smeju da se oštete, jer su oni još uvek potrebni biljci. Ostavite saksiju na sunčano mesto, zalivajte ga uobičajeno i prihranjujte svake druge nedelje. Kada listovi postanu žuti i sasuše se, lukovica je skladištila dovoljno energije za zimu. Tada možete da odsečete uvenule listove, izvadite lukovicu iz saksije i očistite je od zemlje. Čuvajte je na tamnom, hladnom i suvom mestu.

Ako je nega zumbula pravilna imaćete ne samo ovog proleća, već i sledećih divnu baštensku ili sobnu biljku u domu. Njegov cvet u vazi uneće miris proleća u dom i biće divan ukras u enterijeru.

Pročitano 61581 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega zumbula