Artnit

Ponedeljak, 04 Mart 2013 21:36

Jagorčevina - prva ruža proleća Istaknut

Jagorčevina je cveće koje je popularno vekovima. Poreklom je iz Evrope i centralne Kine. Njeno ime potiče od latinske reči prima rosa, što znači prva ruža. Kod nas je zovu primula, jagorčevina, jaglac. Gaji se kao sobna i kao baštenska biljka.

Jagorčevine su najviše rasprostranjene u umerenim i hladnim pojasevima severne hemisfere. U prirodnom staništu imaju opojan miris, dok su noviji kultivari bez mirisa. To su višegodišnje vrste biljaka, ali kod nas se uglavnom gaje kao jednogodišnje.

Jagorčevina raste kao gust grm. Njeni krupni, blago nazubljeni, režnjeviti listovi se nalaze na dugim peteljkama svetlozelene boje i sakupljeni su u rozetu. Naličje lista i peteljka su gusto dlakavi. Cvetovi su sakupljeni u krupne cvasti, sa prostim ili dvostrukim, široko otvorenim krunicama i često se javljaju na cvetnom stablu sa cvastima jedne iznad drugih. Oni su lepih intenzivnih boja, bele, krem, žute, crvene, plave, ljubičaste, a mogu da budu i raznobojni.

Neke nežnije vrste jagorčevine se gaje samo u zatvorenom prostoru. Posebno se uklapaju u rustični stil uređenja doma. Sa svojim prelepim cvetovima jagorčevine mogu da budu deo zanimljivog cvetnog aranžmana. U saksiju sa jagorčevinom može da se stavi meka mahovina i da se okruži vencem od vrbovih grana ili da se jagorčevina zasadi sa lisnodekorativnim sobnim biljkama kao što su bršljan i ukrasne trave.

Jagorčevina na balkonu ili terasi je uvek zanimljiv ukras. Može da se posadi i u veću saksiju sa drugim cvećem koje je otporno na mraz, na primer, sa ljubičicom, zumbulom. Na dnu saksije treba da se stavi drenaža, a zemlja prekrije mahovinom. Na taj način stvara se čarobna cvetna kombinacija.

Jagorčevina može da bude i prelepa baštenska biljka. Dobro uspeva u vrtu na hranljivom, dobro dreniranom i vlažnom zemljištu u polusenci ili na svetlom mestu zaštićenom od direktnog sunca. Ona u vrt unosi prelepe intenzivne boje. Ako se posadi uz njih i drugo prolećno cveće kao što je na primer, ljubičica, zumbul ili narcis dobijaju se zanimljivi vizuelni efekti u vrtu.

Pročitano 8541 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 13 April 2014 17:03

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Jagorčevina - prva ruža proleća