Artnit

Četvrtak, 11 Avgust 2016 11:18

Nega sobnog javora Istaknut

Sobni javor, poznatiji po nazivima abutilon ili cvetajući javor, a u nekim krajevima i po nazivima sljezac, kineski fenjer, indijski slez je zanimljiva sobna biljka, zbog oblika listova nalik na javor i zanimljivog cveta. Kada je nega pravilna cvetaće od proleća do kasne jeseni, a u toploj prostoriji i zimi.

Za sađenje sobnog javora preporučuje se propusna zemlja, bogat supstrat od baštenske zemlje pomešane sa peskom ili perlitom i humusom.

U toku leta sobnom javoru odgovara lagana polusenka kao zaštita od jake i direktne sunčeve svetlosti i temperatura od 22 do 25 stepeni. Može da se stavi na otvorenu i zaklonjenu terasu ili balkon, ali i da se ukopa u vrt.

Da ga ne bi uhvatila hladnoća, sobni javor se unosi ranije u jesen u zatvorenu, svetlu prostoriju. U toku zime ga treba staviti pored prozora, ali treba imati u vidu da ne podnosi promaju. Iako je otporan i na niže temperature do -10 stepeni, najviše mu odgovaraju temperature od 12 do 14 stepeni.

U toku rasta, od marta do avgusta sobni javor se zaliva obilno i orošava jednom dnevno, a posebno kada su dani topliji. Zimi se zaliva ređe, jednom u 10 do 15 dana mlakom vodom, a povremeno se orošava. Višak vode se posle zalivanja prosipa iz podmetača.

U proleće sobni javor treba da se dobro prska i više zaliva.Zbog velike promene temperature sobnom javoru mogu da opadaju listovi i cvetovi. Takođe, opušteni listovi i opadanje cvetova pre nego što se potpuno razviju ukazuju da se nedovoljno zaliva i prihranjuje.

Za vreme vegetacije, a posebno u periodu cvetanja, sobni javor se prihranjuje tečnim đubrivom za geranijume ili cvetnice, jednom do dva puta nedeljno.

Cvetanje sobnog javora se podstiče orezivanjem mladih izdanaka. Bočni izdanci mogu da se orezuju u proleće i jesen da bi se razbokorio i imao lep oblik.

Sobni javor veoma brzo raste. Zato se dok je mlad presađuje jednom godišnje, a ponekad i više puta u toku godine. Najbolje vreme za presađivanje je proleće, pre početka vegetacije. Presađuje se u za broj veću saksiju, sa drenažnim slojem od hidrokulture ili stiropora na dnu, u hranljivu i rastresitu zemlju, kao što je na primer mešavina humusa, komposta i peska. Preporučuje se i skraćivanje žilica korena, a za podmlađivanje starije biljke skraćivanje grana.

Sobni javor se razmnožava reznicama sa 2 do 4 lista na vrhu, dugim oko 10 cm, a hibridi se mogu razmnožavati i semenom. Sa mladih grančica reznice se uzimaju u martu i aprilu, a od jula do septembra mogu da se koriste poluzrele, napola odrvenele reznice. Reznice se zabadaju u vlažnu zemlju sa dodatkom peska (50:50), a zatim se pokriju providnim poklopcem i stave na svetlo mesto. Za nekoliko nedelja one puštaju koren.

Pročitano 5188 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 24 Avgust 2020 11:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega sobnog javora