Artnit

Četvrtak, 28 Februar 2013 21:44

Zumbul - mirisni prolećni cvet Istaknut

Anri Fanten Latur - Mrtva priroda zumbula i voća Anri Fanten Latur - Mrtva priroda zumbula i voća

Zumbul se gaji od davnina zbog jakog mirisa i lepih cvetova. Vekovima zumbul ispunjava svojim opojnim mirisom proleće, inspiriše umetnike. Ovaj prelepi prolećni cvet omiljen je u celom svetu, o čemu govori i podatak da je 7. mart proglašen Svetskim danom zumbula.

Zumbul je poreklom iz Anadolije i srednje Azije. Veruje se da su u Evropi prvi gajili zumbul stari Grci i Rimljani. I grčki pesnik Homer i rimski pesnik Vergilije su pisali o zvonastim cvetovima prelepih boja i zanosnog mirisa. Međutim, ubrzo se zumbulu gubi svaki trag, a za njega se ponovo čuje tek u XVI veku, kada je iz Turske i Irana donet u zemlje zapadne Evrope.

Za zumbule u Evropi postoji podatak da su cvetali u botaničkoj bašti u Padovi 1543. godine. Prvi zumbuli bili su niski i sa jednostavnim cvetovima, često samo sa jednim do dva cveta na dršci. U to vreme, zumbul je bio veoma skup tako da su jedino bogati ljudi mogli da imaju u svojim baštama ovaj prelepi cvet.

Tek u XVIII veku kada su Holanđani počeli sa masovnim gajenjem, miris zumbula se raširio po Evropi. 1793. godine Holanđanin G. Voorheim opisao je 249 duplo cvetnih i 107 jednostavno cvetajućih sorti zumbula. Do današnjih dana Holandija je ne samo zadržala proizvodnju lukovica zumbula, već je postala i isključivi proizvođač sa 816 hektara.

Sredinom XVIII veka Madam Pompadur, ljubavnica francuskog kralja Luja XV naredila je da se bašte Versaja ispune holandskim zumbulima, a imala je zimi hiljade zumbula u staklenim posudama u palati. Strast za ovim slatko-mirisnim holandskim lukovicama cveća izazvala je bes među francuskom elitom.

Mirisni zumbuli imaju veliku ulogu u kulturi i umetnosti naroda širom sveta.

Iranci njime ukrašavaju stolove za doček Nove godine. Prorok Muhamed je govorio: "Da imam dva komada hleba, prodao bih jedan i kupio zumbule, jer oni će mi dušu nahraniti".

Zumbul je čest motiv u srpskoj narodnoj književnosti, od metafore za lepotu ( zumbul devojče, u pesmi Stojanke, bela Vranjanke) do alegorije (pesma Ljubavni rastanak). Motiv zumbula je prisutan i u pesmama Alekse Šantića, Omar i Behar, kao i u pesmi Na Liparu, Đure Jakšića.

Zumbul je najmirisniji cvet od svih prolećnih cvetova i njegovo esecijalno ulje se koristi kao sastojak parfema. Iz njegovih cvetova se dobija plava boja.

Danas su najpoznatije dve vrste zumbula: Rimski zumbul (Hyacinthus orientalis albulus) koji ima ređe cvetove i intenzivniji miris, a može da bude u beloj, ružičastoj, ružičastoj-beloj i plavo-ljubičastoj boji. Holandski zumbul (Hyacinthus orientalis) koji ima gušće zbijene cvetove i slabiji miris i može da bude u beloj, krem, roze, crvenoj i ljubičastoj boji.

Sa opojnim mirisom, lepim cvetovima u intenzivnim bojama zumbul u dom unosi dah proleća. Zumbul može da ulepša i oboji bašte i učini ih vizuelno zanimljivim.

Pročitano 10659 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 11 Juni 2021 10:46

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Zumbul - mirisni prolećni cvet