Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 07 Juni 2016 10:56

Asfodelina - zlatoglavica Istaknut

Asfodelina (Asphodeline) je rod zanimljivih baštenskih biljaka, poznat zbog žutih cvetova po nazivu zlatoglavica, a zbog nitastog korenja žute boje i po nazivu zlatni koren. Vrste iz ovog roda izgledaju dekorativno i bez cvetova zato što su nalik na ukrasnu travu, a nakon cvetanja na cvetnoj drški ostaju velike zelene bobice u kojima se formira seme.

Asphodeline je rod višegodišnjih biljaka iz porodice ljiljana, Liliaceae, kome pripada oko 20 vrsta. Potiče iz istočnog Mediterana i Bliskog istoka, a prvi put je opisan kao rod 1830. godine.

Zlatoglavica raste u obliku travnatih busena, visokih obično 30 cm do 1 m, širine od 30 do 45 cm. Listovi su zelene boje, linearni.

Od početka do sredine leta zlatoglavica cveta. Cvetovi su žuti, zvezdasti, skupljeni u grozd, intenzivnog mirisa. Pojedinačni cvetovi ne traju dugo, ali ih brzo zamenjuju novi cvetovi.

Zlatoglavica se često sadi u vrtu kao soliterna biljka u polusenci između četinarskog drveća ili u gredice. Može da se koristi kao rezano cveće.

Pročitano 1546 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 29 Maj 2019 10:24
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci