Artnit

Petak, 27 Maj 2016 11:43

Tuja - Thuja Istaknut

Rod tuja obuhvata pet vrsta četinara, koji su rasprostranjeni u Severnoj Americi i Aziji. Prilagodljive su i otporne na različite uslove sredine, i njeni brojni kultivari se često koriste za dizajniranje vrtova, kao žive ograde ili zimzelene biljke koje se sade pojedinačno ili u grupama. Takođe, mogu da budu lepi ukrasi u kamenjarima, ili velikim saksijama i žardinjerama.

Tuja (Thuja) je rod četinara iz porodice čempresa (Cupressaceae). Ime roda Thuja potiče od latiniziranog oblika grčke reči, što znači žrtvovati, a ime je dobio u antičko doba, jer je ovo drvo spaljivano sa žrtvama.

Tuje su zimzeleno drveće, piramidalnog oblika, sa uspravnim vrhom. Listovi su mali, duguljasti ili romboidni nalik na ljuske, zelene ili žuto-zelene boje. Oni su smešteni u dva reda kao nasuprotni parovi. Kada se protrljaju prstima imaju poseban miris. Ženski češeri su uspravni i različitih su oblika, muški češeri su mali i ovalni.

Najčešće se gaje kultivari američke ili zapadne tuje (Thuja occidentalis) i azijske ili istočne tuje (Thuja orientalis), čija boja listova varira.

Thuja occidentalis može da poraste u visinu 20 m sa promerom debla od 1 m. Krošnja je kod mladih stabala konusnog, a kasnije nepravilnog oblika. Grane su kratke, horizontalno otklonjene, a kora crveno-braon ili sivo-braon boje, uzdužno raspucana u trake. Pošto se mogu dobro oblikovati, njeni kultivari se često koriste za žive ograde i vetrozaštitne pojaseve.

Thuja orientalis može da poraste u visinu do 12 m, a deblo do 0,7 m u promeru. Krošnja je piramidalnog oblika, grane uspravne, a kora crveno-braon boje i ljušti se u tamnim ljuskicama. Njeni kultivari se uglavnom koriste za formiranje nižih živih ograda do 1,5 m, za sađenje u manjim grupama i kao pojedinačno stablo.

Patuljasti kultivari tuje se mogu saditi i u kamenjare.

Pročitano 3074 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 03 Juli 2020 10:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Tuja - Thuja