Artnit

Nedelja, 24 Februar 2013 23:08

Nega hibiskusa Istaknut

Hibiskus nije sobna biljka koja je teška za gajenje ukoliko se poštuje nekoliko osnovnih pravila za njegovu negu. Hibiskus raste veoma brzo, pa tokom godine može da udvostruči visinu, a u saksiji najčešće naraste do 1,5 metra.

Hibiskusu odgovara temperatura od 15 do 27 stepeni.

Hibiskusu je potrebno dosta svetla, i zato je za njega najbolje mesto uz prozor, na istočnoj strani.

U letnjim mesecima hibiskusu je potrebno dosta vode, pa ga zalivajte najmanje tri puta nedeljno, a kada je veoma toplo i svaki dan. Orošavajte ga redovno da ne bi opadali pupoljci, a listovi počeli da se suše. Ukoliko imate mogućnosti držite ga na terasi u polusenci. Sklonite ga u sobu kada je napolju temperatura oko 15 stepeni, a u sobi se još ne greje. Ako je napolju već hladno, a u sobi se greje, prebacite ga postepeno (neka stoji par dana unutra, u negrejanoj prostoriji).

U zimskim mesecima hibiskus zalivajte jedanput u 10 do 12 dana. Ukoliko je u prostoriji sa centralnim grejanjem zalivajte ga jedanput nedeljno mlakom vodom i orošavajte dva puta dnevno. Stavite ga na mesto sa dosta svetlosti, ali ne uz sam izvor toplote.

Hibiskus ne voli jako vlažnu zemlju, zato ga zalivajte tek kada je površina zemlje suva. Tada ga treba zaliti obilno, da voda prođe kroz celu saksiju i izađe napolje.

Ukoliko je pod saksijom podmetač za vodu, voda u njemu se ne sme dugo zadržati, jer koren truli. Ako podmetač mora da stoji, stavite u podmetač krupni šljunak, tako da saksija stoji na šljunku.

Od juna do kraja septembra hibiskus se prihranjuje tečnim đubrivom za cvetnice jednom u dve do tri nedelje.

Da bi hibiskus bio snažan i kompaktan neophodno je orezivanje svakog proleća. Ako hibiskus raste sporo, krivo ili se previše izdužio treba ga orezati. Grane iznad pupoljaka ili bočnih izdanaka treba iseći makazama, ostavljajući samo dva pupoljka u donjem delu.

Zemlja u saksiji mora biti dobro propusna i lagana. Dobro je da se u zemlju umešaju i suve borove iglice i suvo šumsko lišće.

Hibiskus se presađuje svakog proleća, posle orezivanja, u za broj veću saksiju. Supstrat za presađivanje treba da bude rastresit, odnosno mešavina komposta, treseta i peska u odnosu 4:2:1.

Saksija za hibiskus ne treba da bude prevelika, da zemlja u saksiji ne bi bila dugo vlažna. Ako korenje hibiskusa viri iz rupice na saksiji, ili kada izvadite celu biljku zajedno sa zemljom iz saksije, vidite da se koren mota na dnu saksije, znači da je saksija mala. Tada hibiskus treba da se presadi, u malo veću saksiju, tako da izmedju ruba stare i nove saksije bude 2-3 santimetara prostora.

Hibiskus se razmnožava semenom i reznicama. Razmnožavanje semenom ne daje onu vrstu od koje se uzme seme, a razmnožavanje reznicom daje tačno onu biljku sa koje se uzme reznica.

Ako je nega hibiskusa pravilna, ova sobna biljka postaće divan detalj u enterijeru doma. Ako imate terasu, balkon ili vrt ulepšavaće ih kada su lepi dani.

Pročitano 65352 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 17 Decembar 2018 12:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega hibiskusa