Artnit

Nedelja, 22 Maj 2016 11:11

Ukrasni duvan - jasmin duvan Istaknut

Nicotiana alata je vrsta duvana, koja se gaji uglavnom kao ukrasna biljka. Poznata je po imenima ukrasni duvan, jasmin duvan, slatki duvan, krilati duvan, tanbaku, a ponekad i persijski duvan. Potiče iz Južne Amerike, a ukrašavala je viktorijanske vrtove. Iako je višegodišnja biljka u kontinentalnim krajevima se gaji kao jednogodišnja ukrasna biljka.

Nicotiana alata pripada rodu Nicotiana koji sadrži oko 70 vrsta i spada u porodicu Solanaceae (pomoćnice). Latinsko ime rodu Nicotiana dao je nemački botaničar Adam Lonicer u čast francuskog diplomate Žana Nikota koji je iz Portugalije u Francusku preneo seme pravog duvana (Nicotiana tabacum) i prvi ga opisao.

Stabljika ukrasnog duvana je uspravna, razgranata, prekrivena lepljivim dlačicama, i može da poraste u visinu do 120 cm. Listovi su veliki, pomalo grubi na dodir, lepljivi, ovalnog ili eliptičnog oblika, dugi do 25 cm.

Ukrasni duvan cveta od juna do oktobra. Cvetovi su zvezdasti i mogu da budu bele, žute, ružičaste, ljubičaste, crvene, zelene boje. Oni se otvaraju uveče i imaju veoma prijatan, slatkast miris. Plod je čaura sa brojnim sitnim semenkama.

Danas su razvijeni razni kultivari i hibridi koji se najviše razlikuju po boji cveta. Patuljaste sorte se sve češće gaje iako imaju nedovoljno mirisne cvetove. Kompaktne, niže sorte se sade kao prateće biljke u žardinjerama i u vrtnim gredicama, a visoke u saksije. Postoje i sorte čiji se cvetovi otvaraju danju, ali ne mirišu.

 

Pročitano 3562 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ukrasni duvan - jasmin duvan