Artnit

Ponedeljak, 16 Maj 2016 11:02

Krastavci na terasi ili balkonu Istaknut

Krastavci spadaju među popularnije povrće za gajenje. Oni mogu uspešno da se gaje na osunčanim terasama i balkonima u sandučićima i saksijama, najčešće se gaje vrste koje se penju kao loza, jer su njihovi plodovi obično ravni, a ređe ih napadaju insekti i biljne bolesti.

Seme krastavca se seje u proleće, čim je temperatura iznad 15 stepeni u saksiju ili sandučiće. Preporučuje se glinena saksija, najmanje 20 cm prečnika ili plastična istog prečnika, svetle boje kako bi se smanjilo zagrevanje korena.

Za sađenje krastavaca dobar je supstrat, koji je mešavina treseta ili pregorelog stajnjaka i dobre baštenske zemlje u odnosu 1:3 ili zemlja namenjena za gajenje cveća. Zbog bolje aeracije korena u supstrat može da se doda 5 do 10 odsto peska.

Krastavci se zalivaju redovno, ali ne obimno, vodom koja je odstajala 8 do 12 sati. Za vreme toplih dana zaliva se i dva puta dnevno. Prilikom zalivanja ne treba kvasiti listove. Voda se može sipati u podmetač, ali ne treba tu da stoji duže od pola sata.

U početku razvoja, krastavac se prihranjuje jednom u 14 dana, a kada počne da cveta svakih 10 dana. Odgovara mu tečno đubrivo za cveće ili granulirano kompleksno đubrivo sa mikro i makroelementima, koje se pre upotrebe rastvara u vodi. Prilikom zalivanja rastvorom ne treba kvasiti listove.

I kao vreže porastu obično do 1 m, i zato kada se krastavac gaji u saksiji treba mu obezbediti oslonac, kako bi plodovi imali pravilniji oblik. Najčešće se koriste vertikalni drveni ili plastični oslonci, kao i oslonci od vertikalno postavljenog debljeg konopca u vidu špalira. Male merdevine od drvenih lajsni, visine od 60 do 70 cm, takođe mogu da budu dobar oslonac, ako su uže na jednom kraju tako da se uži kraj postavi u saksiju, a krastavac se vodi i vezuje naviše po prečkama merdevina.

Orezivanjem vreža krastavaca reguliše se rast i plodonošenje. Glavna vreža se orezuje kada poraste do vrha oslonca, a bočne vreže se skraćuju na 2 lista i 1 plod, ili na 3 lista i 2 ploda.

Pročitano 6793 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Krastavci na terasi ili balkonu