Artnit

Subota, 14 Maj 2016 11:02

Ardisia - nega Istaknut

Žbunasta, tropska zimzelena biljka Ardisia, poznata po nazivima himalajske koralne bobice, koralne bobice, hrišćanske bobice, začinska bobica ili oči kokoške, se zbog svog zanimljivog izgleda gaji kao sobna biljka. Ako joj se obezbedi prava nega postaće ukras enterijera, a njeni svetloružičasti ili beli cvetovi u kasno proleće i rano leto, kao i jarkocrvene bobice u jesen uneće vedrinu.

Ardisia može da se stavi na osvetljeno mesto. Prija joj samo jutarnje sunce, ali ne i direktno. Leti se može držati napolju u hladovini.

Zemlja u koju je zasađena Ardisia treba da se održava umereno vlažnom, a temperatura treba da bude od 16 do 20 stepeni. Pošto joj prija vlaga u vazduhu, može se držati na kamenčićima koji su u vodi, ili povremeno prskati mlakom vodom. Zaliva se umereno u toku cele godine.

U periodu vegetacije Ardisia se prihranjuje svake dve nedelje, a u toku zime svakih mesec dana, veštačkim đubrivom za cveće.

U toku cele godine seme Ardisie može da se seje u saksiju, u propusni supstrat, na dubinu 5 do 6 mm. Saksija u kojoj je posejano seme se drži u prostoriji, na temperaturi oko 22 do 24 stepeni i održava se vlažnost. Mlade biljke isklijaju za 90 do 180 dana.

Svake druge godine, u proleće Ardisia se presađuje u kvalitetnu zemlju za cveće sa dodatkom ilovače.

U periodu cvetanja Ardisia zahteva nešto nižu temperaturu, oko 18 stepeni. Da bi cvetala i sledeće godine i da bi se podstaklo stvaranje bobica, polen se može oprašiti četkicom. Orezivanjem može da se oblikuje u željeni oblik i kao bonsai.

 

Pročitano 4980 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ardisia - nega