Artnit

Utorak, 03 Maj 2016 10:56

Parthenocissus - devojačka loza Istaknut

Parthenocissus je rod veoma popularnih puzavica, poznat pod imenima devojačka loza ili lažna loza. Nekoliko vrsta iz ovog roda se gaje kao ukrasne biljke ili za žive ograde, a posebno zanimljivo izgledaju njihovi listovi koji u jesen postaju crveni, žuti narandžasti ili ljubičasti. Njima se mogu prikriti neugledni zidovi, ali i sve vertikalne površine u vrtu ili dvorištu.

Parthenocissus je rod puzavica koji pripada porodici Vitaceae. Naziv roda potiče od grčkih reči partenos, što znači devica, i kissos što znači bršljan, a povezan je sa izgledom biljke i njenom sposobnošću da formira seme bez oprašivanja. Njemu pripada oko 12 vrsta koje potiču sa Himalaja, iz istočne Azije i Severne Amerike.

Vrste iz roda Parthenocissus su veoma razgranate listopadne drvenaste loze. Na vrhovima njihovih izbojaka nalaze se lepljivi pipci kojima se kače i prijanjaju uz zidove, granje i slične podloge uz koje se penju. Brzo rastu i mogu da porastu u visinu i do 30 m, a u toku vegetacije za godinu dana mogu da porastu od 5 do 10 m. Listovi su jednostavni, dugi od 5 do 22 cm, podeljeni na 3 do 5 režnjeva. Cvetaju u rano proleće. Cvetovi su bez mirisa, neupadljivi, zelenkasti i sakupljeni u klasove. Plodovi su male tamnoplave bobice, koje nisu jestive.

Kao ukrasne biljke najčešće se gaje Parthenocissus quinquefolia, poznata pod nazivom petolisna lozica i Parthenocissus tricuspidata, poznata pod nazivom troprsna lozica.

Parthenocissus quinquefolia je veoma bujna listopadna puzavica. Ima krupne listove izdeljene na 5 režnja, po kojima je dobila naziv petoprsna lozica. Ovi listovi u jesen dobijaju jarkocrvenu boju.

Parthenocissus tricuspidata je veoma slična prethodnoj vrsti. Ima sitnije listove izdeljene na 3 režnja, po kojima je dobila naziv troprsna lozica. U jesen listovi postaju žuti, narandžasti, crveni ili ljubičasti.

 

Pročitano 6359 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 11 Juli 2020 10:43

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Parthenocissus - devojačka loza