Artnit

Ponedeljak, 25 April 2016 10:40

Solanum rantonnetii - encijan Istaknut

Solanum rantonnetii, poznatiji pod nazivom encijan, raste kao grm, ali lepo izgleda ako se orezivanjem formira kao stablašica. U Engleskoj je poznat po nazivu Blue Potato Bush, što prevedeno na srpski jezik znači žbun plavog krompira. Gaji se kao ukrasni grm u vrtu ili velikoj saksiji i ispunjava svaki prostor mirisom cvetova koji su obično tamnoplave boje.

Solanum rantonnetii je jedna od oko 150 vrsta koje pripadaju rodu Solanum i porodici Solanaceae, iz koje su i čili papričica, paradajz, krompir. Potiče iz Brazila, Bolivije, Argentine i Paragvaja.

Encijan može da poraste u visinu do 2 m. Na početku rasta njegova stabljika je nežna, zelene boje, ali odrveni vrlo brzo. Iako ima žbunast oblik, može da se oreže u obliku drveta. Pored ovog stabla treba dugo držati potporu dok ne odrveni i dovoljno očvrsne.

Listovi encijana su tamnozeleni, eliptičnog oblika, dugi i do 10 cm, a široki 5 cm. Oni su pri vrhu blago zašiljeni, a sa donje strane obrasli dlačicama.

Od maja do oktobra encijan neprestano cveta. Cvetovi se otvaraju sa prvim zracima sunca, a zatvaraju pri zalasku sunca, ali i kada je oblačno vreme. Oni su trubastog oblika nalik na cvet ladoleža, u prečniku od 2 do 3 cm, a mogu da budu tamnoplave, svetloplave ili bele boje. Njihov miris je blag i prijatan, a pojačava se posle zalivanja. Plod je nalik na malu baburu dužine do 3 cm, u početku bele boje, a kako zri dobija žuto-narandžastu boju. Seme je sitno, tamnobraon boje.

Kultivacijom su dobijeni hibridi encijana sa cvetovima u beloj i ružičastoj boji, i sa listovima sa žuto-belim ivicama.

Pročitano 5160 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 13 Juli 2020 11:02

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Solanum rantonnetii - encijan