Artnit

Petak, 22 April 2016 10:57

Nega iksije Istaknut

Iksija je rod lukovičastih biljaka, čije su vrste često poznate pod nazivom kukuruzni ljiljan. Cvetovi su raznobojni, najčešće živih boja, ružičasti, žuti, crveni, narandžasti sa tamnocrvenim ili braon središnjim delom. Iako su višegodišnje biljke najčešće se gaje kao jednogodišnje baštenske biljke. Mogu da se sade u vrtu i kamenjaru ili saksijama i žardinjerama, a neke vrste se koriste kao rezano cveće.

Lukovice iksije su obično okruglaste, u prečniku oko 3 cm. One se uglavnom sade u jesen, pa onda cvetaju u kasno proleće. Kada se sade u proleće cvetaju u julu.

Da lukovice iksije ne bi krenule sa vegetacijom do proleća u uslovima umerene klime, često se sade u vrtu u novembru, na rastojanju od 5 cm i dubinu od 8 do 12 cm. Za vreme zime mesto gde su posađene lukovice treba da se malčira, a u rano proleće skloni malč. U krajevima, gde su jaki mrazevi preporučuje se sađenje u proleće na dubinu od 5 cm. Nakon cvetanja lukovice ostaju u zemlji do početka avgusta, a potom se vade i stavljaju na suvo i prohladno mesto do novog sađenja.

Od starijih i većih gomolja iksije odvajaju se manji gomolji koji se sade posebno u bogatu, laku, dobro dreniranu zemlju, na svetlo i sunčano mesto. Veliki gomolji se sade, po 5 komada. Pošto gomolji ne smeju da se osuše, zemlja treba da bude stalno vlažna, ali je ne treba previše zalivati da ne bi istruleli. Za oko 2 godine ovi gomolji se razvijaju, a zatim i cvetaju.

Lukovice iksije mogu da se sade u saksije, veličine najmanje 30 cm. Odgovara im mešavina baštenske i kupovne zemlje u koju se zbog poboljšanja drenaže dodaje krupniji pesak, a preporučuje se i dodavanje koštanog brašna, 2 kg na 1 m3 zemljišnog supstrata. Posle sađenja saksije treba da stoje oko 2 do 3 nedelje na prohladnom i tamnom mestu, na temperaturi od 7 do 8 °C. Nakon nicanja odgovaraju im temperature od 5 do 8 °C, a kada se pojave pupoljci od 13 do 15 °C.

Iksija može da se razmnožava deljenjem gnezda lukovica i semenom. Seme se sadi u aprilu ili maju plitko, na sunčanom mestu u maju ili aprilu. Biljke dobijene iz semena cvetaju u drugoj ili trećoj godini.

Do pojave pupoljaka iksija se umereno zaliva, a u vreme cvetanja potrebno joj je dosta vode. Zalivanje se smanjuje kada precveta.

Iksija se prihranjuje svake 2 nedelje. Treba izbegavati veštačka, a posebno azotna đubriva, a prija joj svako organsko đubrivo.

Pročitano 3562 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega iksije