Artnit

Sreda, 13 April 2016 13:05

Oenothera biennis - noćurak Istaknut

Lekovita biljka Oenothera biennis, koja se gaji i kao ukrasna baštenska biljka, poznata je u narodu pod imenom noćurak, zbog neobične osobine da joj se cvetovi otvaraju tek uveče, a već sledećeg dana uvenu, a čim padne nova noć pojavljuju se novi cvetovi. Takođe, zbog žutih cvetova poznata je i po nazivu žuti noćurak, ali i po nazivima večernja jagorčevina, večernji jaglac, pupoljka, pupoljica.

Oenothera biennis pripada porodici pupoljki (Oenotheraceae) koja obuhvata oko 600 vrsta. Njeno ime na latinskom, koje joj je dao grčki istoričar i biolog Teofrast, 300. godine pre nove ere, znači lovac na vino, a povezuje se sa činjenicom da njen koren, kada se jede smanjuje želju za vinom i drugim alkoholnim pićem.

Noćurak potiče iz Severne Amerike. U XVII veku je prenet u Englesku, odakle se širi i u druge krajeve Evrope.

Noćurak je dvogodišnja biljka, ima snažnu poleglu stabljiku crvenkaste boje, i može da poraste u visinu do 130 cm. Listovi su svetlozeleni, duguljasti, lancetasti, slabo nazubljeni, sa kratkom peteljkom. Cveta od ranog proleća do septembra. Široki mirišljavi žuti cvetovi razvijaju se pri vrhu biljke, a u jesen se stvaraju čaure sa semenom.

Od davnina je noćurak poznat po lekovitim svojstvima. Stare knjige o biljkama nabrajaju mnoge bolesti za koje se tvrdi da se njom leče. Severnoamerički Indijanci su koristili kašastu oblogu od listova noćurka za lečenje rana, a od korena kuvali smesu protiv kašlja.

Lekovita svojstva noćurka potiču uglavnom od dve esencijalne kiseline, alfa-lindenske i gama-lindenske kiseline. U farmaceutskoj industriji i narodnoj medicini najviše se koristi ulje noćurka, koje se dobija hladnim ceđenjem zrelih semenki.

U kulinarstvu se koriste listovi i koren noćurka za jelo. Listovi se beru u jesen, a pripremaju kao zeleno povrće. Mladi izdanci i listovi sadrže vitamin C i karotin i smatraju se prolećnim tonikom. Koren noćurka je snažan, bled, često ružičast, vretenast, veličine šargarepe, a za ishranu se vadi od kasne jeseni prve godine sve do početka nicanja stabljike, u proleće druge godine. Njegov ukus je ljutkast i podseća na rotkvice. Koristi se svež, oljušten, prokuvan ili samo opran, kao dodatak salatama i sendvičima, a ukiseljava se za zimu kao turšija.

Pročitano 4871 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 11 Juli 2020 10:37

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Oenothera biennis - noćurak