Artnit

Sreda, 06 April 2016 19:50

Tricyrtis - divlja orhideja Istaknut

Tricyrtis je rod cvetnica, koje potiču Iz Azije, pripada porodici ljiljana, sa oko 20 poznatih vrsta. Njene vrste su poznate po engleskom nazivu Toad Lily, što u prevodu na srpski jezik znači žablji ljiljan. Ovaj naziv su im dala plemena na Filipinima koja su verovala da trljanje soka iz cvetova i listova na rukama pomaže u hvatanju žaba, jer ih privlači i čini ih manje klizavim. Česti domaći nazivi za ovaj rod biljaka su divlja orhideja, zbog cvetova nalik na orhideje i tigrasti ljiljan, zbog neobičnih šara na cvetovima.

Vrste roda Tricyrtis se mogu često pronaći na ivicama šuma, od Himalaja do istočne Azije, uključujući Kinu, Japan, Filipine i Formosu. Poznate vrste su: Tricyrtis hirta, Tricyrtis latifolia, Tricyrtis macropoda, Tricyrtis chinensis, Tricyrtis affinis.

U zavisnosti od vrste divlja orhideja može da poraste u visinu od 40 do 80 cm.

Divlja orhideja cveta od avgusta do novembra. Cvetovi su veoma bujni, voštani, bez mirisa i nalaze se usred tamnozelenih listova. Njihovi oblici se kreću od zvezde, zvona ili levka. Danas ima mnogo novih sorti sa raznim bojama cvetova i njihovih kombinacija šara, kao što su ružičasta, bordo, ljubičasta, plava, žuta i bela.

Divlja orhideja se sadi u veće saksije. Kao baštenska biljka izgleda lepo u vrtu sa hostom, anemonom, papratima, hojherom ili kukurekom. Takođe, je veoma zanimljivo rezano cveće, jer podseća na aranžmane sa orhidejama.

Pročitano 4349 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Tricyrtis - divlja orhideja