Artnit

Četvrtak, 31 Mart 2016 11:11

Mahonia aquifolium - oregonsko grožđe Istaknut

Zimzeleni ukrasni grm Mahonia aquifolium, poznat je pod imenom oregonsko grožđe, zbog svojih zanimljivih plodova, koji su nalik na grožđe. Gaji se u vrtovima i parkovima i koristi kao lekovita i medonosna biljka. Takođe, je pogodan i za formiranje živih ograda. Listovi koji menjaju boju u toku godine su zanimljiv kontrast u svakom prostoru, cvetovi koji prijatno mirišu privlače insekte od marta do juna, a sitne bobice ptice u toku zime.

Mahonia aquifolium pripada rodu Mahonia koji ima oko 70 vrsta i porodici Berberidaceae, poznate pod imenom žutilovka. Ovaj rod je dobio ime po američkom rasadničaru Bernardu McMahonu iz Filadelfije.

Mahonia aquifolium potiče iz zapadnog dela Severne Amerike. U Evropu je doneta 1823. godine. Obično raste u visinu do 2 m.

Listovi Mahonia aquifolium su neparno perasti, sa 5 do 9 kožastih, ovalnih, tamnozelenih, sjajnih listova bez peteljke, na rubovima bodljikavo nazubljenih. U toku zime oni dobijaju bronzano-braon, a ponekad i purpurnu boju. Mladi listovi su crvene boje.

Mahonia aquifolium cveta dugo, od marta do juna. Cvetovi su prijatnog mirisa, svetložuti, obično osenčeni crveno sa naličja latica. Oni su sakupljeni u uspravne grozdolike ili metličaste cvasti, na vršnim granama. Na mestu cvetova stvaraju se plodovi, sitne plavo-crne do sivo-modre bobice, presvučene voštanom prevlakom, koje sadrže 2 do 6 semenki. Ove bobice ostaju na granama tokom cele zime, i veoma su privlačne za ptice.

Plodovi Mahonia aquifolium su nakiseli i trpki i imaju jarkocrveni sok, a ako se konzumiraju u većoj količini mogu izazvati zdravstvene tegobe. U Severnoj Americi plodovi se koriste u proizvodnji alkoholnih pića, a u Evropi se koristi njihov sok kao prehrambena boja u poslastičarstvu. Mešanjem plodova sa drugim voćem pripremaju se marmelade, slatka i želei. Drvenasti deo stabljike i korena koristi se u medicinske svrhe.

Pročitano 5197 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mahonia aquifolium - oregonsko grožđe