Artnit

Petak, 26 Februar 2016 12:08

Dracena draco - pravi zmajevac Istaknut

Dracena draco je najpoznatija vrsta iz roda dracena. Poznata je pod nazivom pravi zmajevac, zmajevo drvo i zmajeva krvava biljka, jer izlučuje crvenu smolu od uboda. Ona može da ulepša svaki vrt u toplijim oblastima. Gaji se kao sobna biljka u velikim dekorativnim saksijama i unosi tropski dašak u enterijer.

Dracena draco potiče sa Kanarskih ostrva, gde je endemska vrsta, ali još uvek se mogu videti veoma stari primerci. Ona je simbol ostrva Tenerife.

Dracena draco je zimzeleno drvo sa jednim glatkim sivim stablom koje se kasnije sa starenjem obično umnožava. U toplijoj klimi je masivno i široko drvo visoko 25 m. Jedan od najviših ikada zabeleženih primera bio visok preko 70 m. Kada se gaji kao sobna biljka može da poraste u visinu do 1,2 m.

Listovi dracene draco su dugi do 60 cm, plavo-zeleni, a ako joj se obezbedi dovoljno svetla, na ivicama se pojavljuje crveni obrub. Oni su šiljasti, kruti i uspravni, ali kako biljka stari spuštaju se naniže.

Najčešće za oko 10 do 15 godina stabljika dracene draco, početkom leta prestaje da raste i stvara cvetnu dršku nalik na ljiljan, na kojoj se nalaze mirišljavi zelenkasto-beli cvetovi, koji su zatim koralne bobice. Posle cvetanja počinje da se grana.

Smola dracene draco je korišćena kao boja za drvo čuvenih Stradivarijus violina. Takođe, ima širok spektar primene u medicini i koristi se i za balzamovanje mrtvih.

Pročitano 4960 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Dracena draco - pravi zmajevac