Artnit

Subota, 16 Februar 2013 22:55

Mimoza - cvet festivala Istaknut

Mojse Kisling - Mimoze Mojse Kisling - Mimoze

Mimoza je zimzelena, drvenasta biljka koja potiče iz Australije. Ima zlatnožute grozdaste cvetove specifičnog mirisa. Mimoza nije tako lepa kao drugo cveće, ali njena pojava je neodoljiva zbog mnoštva atraktivnih žutih cvetova. Ona svoju lepotu pokazuje samo kada je sve oko nje mirno, pri najmanjoj smetnji sklapa listiće i treba joj 15 do 20 minuta da ih ponovo otvori.

Legenda o mimozi govori da je nekada davno u Australiji blizu okeana živeo ljubavni par koji se mnogo voleo. Mladić, sin ribara je bio lep sa sjajnom crnom kosom i čudesno inteligentan. Njegova devojka koja je bila mnogo lepa, plemenita i volela žutu boju poticala je iz aristokratske porodice. Ali, porodica je primoravala devojku da se uda za vojvodu. Posle mnogih primedbi i ubeđivanja ona popušta i udaje se za vojvodu. Razočarani mladić napušta okean i ribarenje, i odlazi u planinu da radi kao čuvar šume, kako bi zaboravio svoju ljubav. Ali, čim je mladić zakoračio u šumu izbija veliki požar. On spašava šumu uprkos opasnosti i strada u požaru. Čuvši vest o mladiću devojka beži od muža u planinu gde zatiče njegovo izgorelo telo. Ona umire pored svog voljenog, a od tog vremena na mesto gde je umro ljubavni par pojavljuje se lepo mirisno žuto cveće, mimoza.

Mimoza je značajan simbol kod mnogih naroda. Ona je simbol žene, emancipacije, slobode i osećajnosti. U Italiji, Rusiji, Francuskoj i drugim zemljama ovaj cvet se vezuje za Međunarodni dan žena, 8. mart kada se ženama poklanja buket ovog žutog cveća. Mimoza je takođe simbol besmrtnosti i vaskrsenja, ali i raskoši i moći. Ona označava poštovanje, donosi sreću u poslu i podstiče ljubav i ljubaznost. U govoru cveća ovaj cvet znači poruku verne ljubavi.

Mimoza se u Burmi, Laosu i na Tajlandu koristi kao sastojak supa i omleta. Med od mimoze je poseban delikates. Jedan je od retkih koji ne kristališe, a odlikuje se blagom cvetnom aromom i delikatnom teksturom. Lako se može zamisliti koliko je ukusan med iz žutih cvetova mimoze.

Žuti mirisni buketi mimoze su izvor inspiracije za mnoge proizvođače parfema, kao i za umetnike.

Mimozu su u Boku Kotorsku doneli pomorci, kao uspomenu sa svojih putovanja. Od 1967. godine u Herceg Novom se tradicionalno slavi Festival mimoze. Mlade devojke mažoretkinje nose grančice mimoze i marširaju u uniformama svake godine u mesecu februaru.

Mimoze od 18. do 27. februara svake godine na šarolikom Festivalu mimoze pune ulice gradova na francuskoj rivijeri.

Pročitano 15997 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 17 Decembar 2018 12:06

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Mimoza - cvet festivala