Artnit

Petak, 05 Februar 2016 15:13

Viseći lotus - papagajev kljun Istaknut

Lotus berthelotii je tropska puzavica, koja je poznatija po nazivu viseći lotus. Cvetovi srpastog oblika, podsećaju na kljun papagaja, zato je i dobila naziv papagajev kljun. Iako je višegodišnja biljka, najčešće se gaji kao godišnja biljka za terase i balkone i izgleda veoma dekorativno u visećim korpama i žardinjerama, a može da bude i zanimljiv pokrivač tla u vrtu.

Viseći lotus, ili na latinskom jeziku Lotus berthelotii je vrsta iz roda Lotus, koji pripada porodici Fabaceae. Kao veoma retka vrsta klasifikovan je 1884. godine. Njegovo prirodno stanište su Kanarska ostrva i veruje se da su ga oprašivale ptice Medosasi koje su odavno izumrla vrsta na ovim ostrvima. Kako bi se vratio u prirodno stanište, eksperimentima se pokušalo doći do novih oprašivača, ali eksperimenti nisu uspeli. Ipak, viseći lotus je kultivisan i gaji se kao ukrasna biljka.

Viseći lotus može da poraste i do 3 metra dužine. Listovi su zimzeleni, igličasti i meki, sivo-srebrne ili srebrno-zelene boje.

Kada je napolju viseći lotus obično cveta u periodu od maja do jula. Cvetovi su neobičnog oblika, često narandžasto-žute ili tamnocrvene boje.

 

Pročitano 9854 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 12 Avgust 2020 10:52

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Viseći lotus - papagajev kljun