Artnit

Sreda, 03 Februar 2016 12:01

Kukurek - božićna ruža Istaknut

Kukurek je jedan od prvih vesnika proleća, koji cveta već krajem zime. Poznat je po nazivima božićna ruža i čemerika. Raste u borovim i bukovim šumama, a može se videti u šumarcima i na livadama oko gradova i naselja. Jedna je od najranijih medonosnih biljaka, a sve češće se gaji kao saksijska i baštenska biljka.

Kukurek pripada porodici ljutića (Ranunculaceae) i ima 20 vrsta, koje uglavnom naseljavaju Evropu i Mediteran, a najveći broj vrsta raste na Balkanu. Ime roda Helleborus je grčkog prekla i znači loša hrana ili otrovna hrana.

Stablo kukureka je uspravno, zeljasto i golo, a raste u visinu do 60 cm. Zimzeleni prizemni listovi imaju duge drške, a listovi na stabljici su kraći, sa užim režnjevima.

Zavisno od podneblja, kukurek cveta već u januaru ili februaru. Cvetovi su najčešće žuto-zelene boje, krupni, uglavnom sa 5 latica i preklapaju se obodima. Ukrštanjem su dobijeni krupniji višebojni cvetovi, čije se nijanse kreću od crne, ljubičaste, tamnobordo, jarkocrvene, ružičaste, žute, bele i zelene boje.

U stablu i rizomu kukureka se nalaze otrovi, koji mogu da izazovu teške poremećaje, pa čak i smrt.

Pročitano 6176 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 07 Avgust 2020 10:27

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Kukurek - božićna ruža