Artnit

Ponedeljak, 11 Februar 2013 21:48

Ciklama kao detalj u enterijeru doma Istaknut

Ciklama je jedna od najlepših sobnih biljaka koja cveta tokom zimskog perioda. Ova sobna biljka se uklapa u svaki stil uređenja enterijera doma. Posebno njen raskošni spektar boja cvetova unosi vizuelnu osobenost u dom.

Ciklama zaista privlači pažnju svojom interesantnom formom listova i cvetova. Njeni tamnozeleni listovi, srcastog oblika imaju srebrno-zelene šare. Cvetovi su sastavljeni od pet latica koje su okrenute unazad i mogu biti bele, svetloružičaste i ljubičaste, do tamnocrvene boje. Obojene latice su snažan kontrast prema tamno zelenom lišću. Svaki list ili cvet raste na pojedinačnom stablu.

Interesantne forme i boje ciklame pružaju mnogobrojne mogućnosti za dekoraciju enterijera doma. Ciklama je idealna sobna biljka za dasku na prozoru, ali i za bilo koji drugi prostor u domu. Ona se uklapa i u elegantan klasičan stil uređenja doma, ali i u moderan minimalistički stil.

Sa prirodnim materijalima kao što je terakota, ciklama svetle boje kreira mediteranski izgled. Bela ciklama izgledaće posebno elegantno ako se njena terakota saksija ukrasi dekorativnim papirom. U zavisnosti od boje i ornamenata na dekorativnom papiru ciklama se može uklopiti i u moderni minimalistički enterijer, ali i u orijentalni ili rustični stil uređenja enterijera.

Za rustičan stil uređenja doma posebno mogu da budu zanimljive pletene korpe u koje može da se stavi saksija sa ciklamom. Tada se dobija suptilan izgled prostora.

U jednu veću saksiju može da se zasadi više ciklama. Tri ciklame koje cvetaju u različitim bojama su odličan izbor za tamnu okruglu drvenu pletenu korpu, koja može da kreira divan vizuelni efekat u prostoru. Saksije za ciklame mogu da budu od različitog materijala.

Manje ciklame u keramičkoj saksiji su uvek zanimljiv detalj na stolu. Posebno crvena boja ciklame daje svečanu notu stolu za ručavanje.

Crvena boja inspiriše i povećava energiju. Dekoracija sa crvenom ciklamom je odličan izbor za monotone jesenje i zimske dane. Sa raskošnim tamno zelenim lišćem, treperavom crvenom bojom ciklama stvara vizuelnu impresiju na bilo kom mestu u domu. Ako je saksija iste nijanse crvene i zelene boje vizuelni efekat je još upečatljiviji, jer su zelena i crvena komplementarne boje.

Ciklama može da bude efektan ukras, zavodljiv kao orhideja. Za elegantan izgled isecite nekoliko cvetova ciklame, i stavite ih u usku vazu ili mali bokal. Cvetovi liče na orhideje kada se stave na ovaj način.

Ako volite ciklamu, možete da je naslikate na zidu ili da uz pomoć zidnih nalepnica stvorite njenu divnu vizuelnu formu. Zidne nalepnice su moderan i veoma praktičan način da ukrasite sobu. One se mogu koristiti na zidovima, staklu i nameštaju, i na svakoj glatkoj površini. Lake za upotrebu, ove nalepnice neće oštetiti zidove ako se skidaju. Zid sa ciklamom biće odličan akcenat posebno u modernom minimalistički uređenom enterijeru.

Crvena ciklama u žičanoj korpi u obliku srca, u rustičnom stilu, sa mahovinom može da bude stvarno jedinstven poklon. Ovo je sigurno idealan poklon za skoro svaku priliku, kao što je rođendan ili neka druga svečanost.

Pročitano 5273 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 15 Decembar 2018 12:28

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ciklama kao detalj u enterijeru doma