Artnit

Četvrtak, 17 Decembar 2015 12:27

Davalija - zečja šapa Istaknut

Rod zimzelenih paprati davalija ima lepo izrezane listove i duge, vunasto dlakave rizome koji puze po površini zemljišta, zbog čega liče na noge tarantule i nazivaju se stopala paprati, pauk biljka, zečja šapa. Njene vrste koje se gaje kao sobne biljke izgledaju zanimljivo u visećim saksijama i korpama, iz kojih visi korenje prekriveno dlačicama, ali i u saksijama u kojima ima dovoljno prostora za razvoj rizoma koji se prepliću na površini supstrata.

Rod davalija obuhvata oko 40 vrsta višegodišnjih, zimzelenih ili poluzimzelenih, epifitnih biljaka, koje uglavnom potiču iz predela sa umerenom klimom. Ovaj rod je dobio naziv prema švajcarskom botaničaru Edmondu Davalu.

Davalija može da poraste do 1,5 metra.

Mesnati, puzeći rizomi davalije se prostiru oko biljke. Iz njih izbijaju složeni trouglasti, kožasti, segmentirani zeleni listovi na dugim, golim drškama, na čijem naličju se javljaju okruglaste sporangije.

Rod davalija je zanimljiv, ali se kao sobne biljke gaji samo nekoliko vrsta. To su Davallia canariensis, poznata kao paprat stopala jelena, Davallia trichomanoides paprat veverica stopala, Davallia fejeenis paprat zec stopala.

Pročitano 4819 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 24 Mart 2019 12:30

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Davalija - zečja šapa