Artnit

Nedelja, 29 Novembar 2015 12:32

Nega havajske palme Istaknut

Brighamia insignis je veoma zanimljiv sukulent koji se gaji kao sobna biljka. Zato što je nalik na palmu i potiče sa havajskog ostrva Kauai, u narodu je poznatija pod imenom havajska palma. Cveta u oktobru i novembru. Ako je nega pravilna postaće zanimljiv egzotičan ukras u enterijeru, a u vrtu tokom letnjih dana.

Pošto voli puno svetlosti, a ne podnosi direktnu sunčevu svetlost, havajskoj palmi odgovara svetlo, ali blago senovito mesto. Može da se iznese napolje krajem maja, a unese u zatvoren prostor u septembru.

Optimalna temperatura za havajsku palmu je 18 do 25 stepeni. Ne voli hladnoću, a u toku zime temperatura može da bude oko 16 stepeni.

Kako je havajska palma sukulentna biljka smeta joj puno vlage, a bez vode može da izdrži i 6 nedelja. Leti se zaliva na 5 do 7 dana, a zimi kada se prosuši supstrat.

U toku leta jednom nedeljno, a zimi jednom u 10 dana treba prihraniti havajsku palmu veštačkim đubrivom sa niskim sadržajem azota.

Preporučuje se presađivanje havajske palme svakih nekoliko godina u supstrat za kaktuse, pomešan sa jednom trećinom peska.

Kada raste havajska palma odbacuje donje listove i stvara stablo. Na vrhu se razvijaju mladi listovi, a stari postepeno žute i odumiru i treba ih skidati.

Havajsku palmu mogu da napadnu lisne vaši i crveni pauk, koji se često kriju na naličju listova. Na pojavu bolesti i štetočina ukazuju žuti listovi, koji nisu još stari. Ako se, na primer primete brzo lisne vaši ili crveni pauk treba ih ukloniti mehanički, a kasnije može i ispiranjem listova mlakom vodom.

Pročitano 7489 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 30 Novembar 2015 12:51

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Nega havajske palme