Odštampajte ovu stranicu
Nedelja, 22 Novembar 2015 12:41

Kala - zmijski koren Istaknut

U kontinentalnim krajevima kala se gaji kao sobna biljka, a u toku leta može da se gaji i kao baštenska biljka u vrtu. Zbog lepih krupnih cvetova na dugim stabljikama interesantna je i kao rezani cvet. Kala je nekada u narodu bila poznata po imenima zmijanac i zmijski koren, što prema predanjima ukazuje na pokušaj lečenja ujeda zmije njenim gomoljastim korenom.

Rod kala, latinski naziv (Calla Zantedeschia) pripada porodici Araceae i ima osam vrsta koje potiču iz Afrike. Prva kala je doneta u Evropu 1697. godine, a latinsko ime je dobila po italijanskom fizičaru i botaničaru Đovaniju Zantedesčiju, profesoru Univerziteta u Padovi.

Kala cveta skoro tokom cele godine, ali najintenzivnije od avgusta do januara. Sitni, žuti, gusto zbijeni cvetovi formiraju klip, obavijen pricvetnim listovima najčešće bele boje, na dugačkoj mesnatoj dršci koja može da bude visoka i preko 1 m. Danas na tržištu postoji mnogo njenih hibrida raznih boja i nijansi cvetova. Cvetovi mogu da budu žute, zeleno-bele, crvene, ružičaste ili krem boje.

Niske vrste kala, koje porastu obično u visinu do 50 cm, se koriste za gajenje u saksijama i poznate su pod nazivom sobna kala. Iako cvetaju i u saksijama, preporučuje se njihovo presađivanje u vrt u aprilu ili maju.

Visoke vrtste kala, koje mogu da porastu u visinu do 1,50 m se koriste kao rezano cveće. Zbog bele boje brakteja kale su simbol mladosti i nevinosti pa se koriste odavno za pravljenje venčanih buketa. Kao rezano cveće traju u vazi do 10 dana.

Najčešće se gaje Zantedechia aethiopica, Zantedechia rehmannii i Zantedechia elliottiana.

Zantedechia aethiopica ima zelene kopljaste listove, beli ili žuti cvet, i može da poraste u visinu do 80 cm. Zantedechia rehmannii ima uže mestimično prozirne kopljaste listove i cvetove ružičaste, crvene ili krem boje. Zantedechia elliottiana ima srcolike tamnozelene listove sa mestimično prozirnim tačkama i prugama i tamnožute cvetove.

Pročitano 6081 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 16 Mart 2019 12:08
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci