Odštampajte ovu stranicu
Utorak, 27 Oktobar 2015 11:50

Nega gipsofile Istaknut

Gipsofila, poznata i pod imenima šlajer cveće i šlajer, gaji se kao baštenska biljka, i jedna je od najlepših biljaka za šljunkoviti vrt i kamenjar, a može da se sadi i u žardinjere. Kao rezano cveće uvek je lep ukras u cvetnim aranžmanima sa ružama ili nekim šarenim cvećem.

Gipsofili odgovara sunčano i zaštićeno mesto od vetra.

Optimalna temperatura za gajenje gipsofile je 20 do 22 stepeni.

Gipsofila može da opstane na suvoj, peščano-šljunkovitoj podlozi. Pošto je osetljiva na višak vlage, zemljište treba da bude rastresito, propusno ili sa dobrom drenažom. Dobro napreduje na zemljištu u kome ima krečnjaka.

Iako gipsofila dobro podnosi sušu, treba je povremeno malo zaliti.

Tokom perioda vegetacije gipsofilu treba prihranjivati jednom mesečno, đubrivom koje ima jednake količine azota, fosfora i kalijuma.

Orezivanje posle svake faze cvetanja će podstaći gipsofilu na ponovno cvetanje.

Da bi višegodišnje vrste gipsofile prezimile ne treba da se izlažu suvišnoj vlazi. Zato se u tešku, glinovitu zemlju dodaje piljevina ili pesak.

Od marta meseca se seju gipsofile na prozorskoj dasci, na temperaturi oko 20 stepeni. Seme može da se prekrije providnim najlonom, koji održava vlagu i temperaturu. Za nicanje im je potrebno puno svetlosti, a kada niknu i malo ojačaju rasađuju se u maju. Krajem aprila se mogu sejati direktno u zemlju. U toku godine se i same rasejavaju.

Višegodišnje vrste gipsofile se sade u gomoljima, a razmnožavaju se i reznicama.

Pročitano 7771 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 19 Septembar 2019 11:03
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci