Artnit

Nedelja, 03 Februar 2013 22:58

Ciklama - cvet umetnosti Istaknut

David Burliuk - Ciklama David Burliuk - Ciklama

Ciklama je drevni cvet koji čovek tako dugo gaji da se veruje i da se pojavljuje čak i na pećinskim slikama. Ciklama se voli i slika vekovima. Ovu biljku krase nežni mirišljavi cvetovi živih boja i listovi neobičnih oblika.

Ciklama je bila jedan od omiljenih cvetova Leonarda da Vinčija. On je ovim cvetom ukrašavao margine svojih rukopisa na početku XVI veka.

U XVII veku flamanski slikari su slikali ciklame na livadama koje bere Isus Hrist pod budnim okom anđela. Oni su često slikali i bukete raznog cveća. Slike su bile malo skuplje od buketa, ali su trajale generacijama. Poznati slikar cveća bio je Ambrosius Bosschaert the Elder koji je slikao sve vrste cveća, što je mogao preciznije. Kao deo buketa slikao je često i ciklame, koje se danas smatraju veoma egzotičnim cvećem.

Za Emila Galea, francuskog umetnika osnivača čuvene radionice stakla u Nansiju, ciklama je bila model za njegove slike i štampu. Poznate su njegove staklene vaze sa motivima ciklame.

Oblik ciklame i lepota njenog cveta je bila inspiracija za izradu i dekorisanje mnogih predmeta od stakla, kristala, porcelana i fajansa, i za izradu nakita na početku XX veka.

Ciklama je bila inspiracija i poznatom francuskom fovističkom slikaru Anriju Matisu. Na slici Ljubičasta ciklama, Anri Matis je u središnjem delu slike naslikao sto i ciklamu u saksiji. Slika je urađena u intenzivnim bojama. Matis je težio pojednostavljivanju formi, bez detalja koji bi ugrozili suštinske elemente, ali je zabeležio lepotu boja i oblika. Na slici dominiraju plavi, ljubičasti i zeleni tonovi. Na središnjem delu slike saksija u žutoj nijansi, svojom bojom i položajem na slici, akcentuje ne samo ciklamu, već i čitav prostor na slici.

Pročitano 4528 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 04 Februar 2013 00:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Flora doma Ciklama - cvet umetnosti